U laboratoriji za kulturu tkiva u Institutu za voćarstvo u Čačku rade se ispitivanja kako bi se očuvao genetički biodiverzitet. Cilj je i očuvanje autohtonih sorti koje su značajne za našu državu.
,, Danas pod uticajem nekih antropogenih kao i biotičkih, i abiotičkih faktora veliki broj sorti je ugrožen. Osim ispitivanja radi se i na umnožavanju kako bi se dobio veći vroj biljaka koje će u narednom periodu biti u procesu ožiljavanja. U laboratoriji za kulturu tkiva vrši se multiplikacija sadnog materijala metodom kulture tkiva in vitro.Posmatraju se biljke koje žive u idealnim uslovima, uz kontrolisanu temperaturu. U Institutu za voćarstvo analazira se sorte šljive kao što je crvena ranka. Posmatraju se i dve sorte maline miker i vilamed, kao I sorta kupine čačanska bestrna, borovnice, jabuke”, istakla je istraživač -saradnik u Institutu za voćarstvo Čačak, Tatjana Anđelić.
Anđelić, u okviru doktorske disertacije analizira proizvodnju sadnica maline, proizvodnjom kulture tkiva i njihovo poređenje sa standardno proizvedenim sadnicama u uslovima tri vodna režima.
Na Institutu za voćarstvo trenutno se radi ispitivanja sorti šljive koje su zaražene virusom šarke. Cilj je da se vidi na koji način različite koncentracije biljnih hormona mogu da utiču ne eliminaciju virusa kako bi se dobile sadnice koje su zdrave, sortno ispravne.