Iako na početku proizvodnja hrane bez ostataka pesticida omogućava tržišni prostor
Iako na početku proizvodnja hrane bez ostataka pesticida omogućava tržišni prostor
22/01/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Gordana Rajičić
Foto: TV Lav
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida je novi vid proizvodnje, još uvek na početku, ali sve prisutniji u ovoj oblasti. Podrazumeva prisustvo pesticida ispod 0, 01 miligram po kilogramu do zametanja plodova , dok je u drugoj fazi vegetacije dozvoljena upotreba biopesticida . Ovaj princip omogućava određeni tržišni prostor , ali ga ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kažu stručnjaci. Cilj je da stanovništvo što više kupuje hranu bez prisustva pesticida što je i tendencija u zemljama Evropske unije.
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida još uvek je nedovoljno zastupljena na području Čačka i okoline, kaže profesor dr Slobodan Milenković uz napomenu da je u Vojvodini dosta razvijenija ta proizvodnja. Po tom principu proizvedena hrana je bezbednija i trebalo bi da bude budućnost poljoprivrede i proizvodnnje hrane.
,, Ja ću vam navesti primer Delta agrara koji ima sertifikovanu proizvodnju bez ostataka pesticida. U pitanju je proizvodnja jabuke, radi se dosta proizvodnja muskatne tikve , lubenice , paradaiza. Još nekoliko firmi iz Beograda radi taj sistem proizvodnje .Već imaju dve , tri agencije koje rade sertifikaciju tog tipa proizvodnje. Na početku smo. To je vrsta proizvodnje koja omogućava neki mali tržišni prostor da se proizvod proda, a u suštini u skladu sa tendencijama koje nam dolaze iz zemalja Evropske unije u smislu smanjnja konvencionalnih pesticida zbog toga što se razne aktivne materije stavljaju van prometa usled svojih toksikoloških osobina, a sa druge strane stanovništvo nastoji da kupuje tu vrstu hrane”, kaže profesor dr Slobodan Milenković sa Fakulteta ekološke poljoprivrede u Sremskoj Kamenici .
Ovaj novi sistem proizvodnje hrane ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kaže dr Milenković. Bilo bi poželjno , naglašava on , da se povećavaju površine pod organskom proizvodnjom. Finalni proizvodi su u nekim svojim osobinama su identični u smislu ostataka pesticida , ali razlika postoji.
,, U organskoj proizvodnji to je jedan čitav postupak od organskih đubriva , od primene biopesticida u zaštiti biodiverziteta , gajenju otpornih sorti. Niz, niz mera da biste došli do finanlnog proizvoda koji je sertifikovan i organski može da se pojavi na tržištu kod nas i van . Što se tiče proizvodnje bez ostataka pesticida to je vid proizvodnje u kome vi praktično do momenta zametanja plodova možete koristiti konvencionalne pesticide i mineralna đubriva . Nakon toga da biste doveli proizvod da nema u sebi ostatataka pesticida to znači da nivo ostataka bude 0, 01 procenat po kilogramu , onda u drugom delu vegetacije koristite biopesticide , đubriva posebne namene koja utiču na otpornost biljaka i imaju sporedno delovanje na insekte i prouzrokovače bolesti. Na kraju dobijate finalni proizvod koji ima te osobine. Međutim, to nikako nije organska proizvodnja, to je drugi sistem proizvodnje”, kazao je dr Milenković.
O Proizvodnji hrane bez ostataka pesticida profesor Milenković je govorio na ovogodišnjoj 11. školi za poljoprivrednike održanoj u Poljoprivrednoj školi u Požegi. Tema je sve popularnija među proizvođačima , a i čitavom populacijom imajući u vidu kakve posledice na zdravlje ostavlja hrana sa ostacima pesticida.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Iako na početku proizvodnja hrane bez ostataka pesticida omogućava tržišni prostor". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
Da rabadžije još uvek postoje i da ovaj tradicionalni zanat nije iščezao, svedoči momak iz sela Roge kod Požege, koji će tek sledeće godine proslaviti punoletstvo. Ratko Marković je još sa 12 godina… […]
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida je novi vid proizvodnje, još uvek na početku, ali sve prisutniji u ovoj oblasti. Podrazumeva prisustvo pesticida ispod 0, 01 miligram po kilogramu do zametanja plodova , dok… […]
Zbog nastavka radova na toplovodu u ulici Nemanjina, kod crkve Svetog Marka, kratkoročna obustava isporuke toplotne energije u periodu od 10 do 14 časova za korisnike ulice Nikole Pašića, Nemanjina, Želje Đurića i… […]
Na teritoriji cele zemlje je Dan žalosti zbog osmoro stradalih u požaru u domu za smeštaj odraslih i starijih u beogradskoj opštini Barajevo. Na državnim institucijama i ustanovama zastave Srbije su spuštene na… […]
U Srbiji danas pretežno oblačno, tmurno i hladno, u brdsko-planinskim predelima sneg. Najviša dnevna temperatura do devet stepeni. U toku dana očekuje se pretežno oblačno, tmurno i hladno, ponegde i maglovito, na istoku… […]
Iako na početku proizvodnja hrane bez ostataka pesticida omogućava tržišni prostor
22/01/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Gordana Rajičić
Foto: TV Lav
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida je novi vid proizvodnje, još uvek na početku, ali sve prisutniji u ovoj oblasti. Podrazumeva prisustvo pesticida ispod 0, 01 miligram po kilogramu do zametanja plodova , dok je u drugoj fazi vegetacije dozvoljena upotreba biopesticida . Ovaj princip omogućava određeni tržišni prostor , ali ga ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kažu stručnjaci. Cilj je da stanovništvo što više kupuje hranu bez prisustva pesticida što je i tendencija u zemljama Evropske unije.
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida još uvek je nedovoljno zastupljena na području Čačka i okoline, kaže profesor dr Slobodan Milenković uz napomenu da je u Vojvodini dosta razvijenija ta proizvodnja. Po tom principu proizvedena hrana je bezbednija i trebalo bi da bude budućnost poljoprivrede i proizvodnnje hrane.
,, Ja ću vam navesti primer Delta agrara koji ima sertifikovanu proizvodnju bez ostataka pesticida. U pitanju je proizvodnja jabuke, radi se dosta proizvodnja muskatne tikve , lubenice , paradaiza. Još nekoliko firmi iz Beograda radi taj sistem proizvodnje .Već imaju dve , tri agencije koje rade sertifikaciju tog tipa proizvodnje. Na početku smo. To je vrsta proizvodnje koja omogućava neki mali tržišni prostor da se proizvod proda, a u suštini u skladu sa tendencijama koje nam dolaze iz zemalja Evropske unije u smislu smanjnja konvencionalnih pesticida zbog toga što se razne aktivne materije stavljaju van prometa usled svojih toksikoloških osobina, a sa druge strane stanovništvo nastoji da kupuje tu vrstu hrane”, kaže profesor dr Slobodan Milenković sa Fakulteta ekološke poljoprivrede u Sremskoj Kamenici .
Ovaj novi sistem proizvodnje hrane ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kaže dr Milenković. Bilo bi poželjno , naglašava on , da se povećavaju površine pod organskom proizvodnjom. Finalni proizvodi su u nekim svojim osobinama su identični u smislu ostataka pesticida , ali razlika postoji.
,, U organskoj proizvodnji to je jedan čitav postupak od organskih đubriva , od primene biopesticida u zaštiti biodiverziteta , gajenju otpornih sorti. Niz, niz mera da biste došli do finanlnog proizvoda koji je sertifikovan i organski može da se pojavi na tržištu kod nas i van . Što se tiče proizvodnje bez ostataka pesticida to je vid proizvodnje u kome vi praktično do momenta zametanja plodova možete koristiti konvencionalne pesticide i mineralna đubriva . Nakon toga da biste doveli proizvod da nema u sebi ostatataka pesticida to znači da nivo ostataka bude 0, 01 procenat po kilogramu , onda u drugom delu vegetacije koristite biopesticide , đubriva posebne namene koja utiču na otpornost biljaka i imaju sporedno delovanje na insekte i prouzrokovače bolesti. Na kraju dobijate finalni proizvod koji ima te osobine. Međutim, to nikako nije organska proizvodnja, to je drugi sistem proizvodnje”, kazao je dr Milenković.
O Proizvodnji hrane bez ostataka pesticida profesor Milenković je govorio na ovogodišnjoj 11. školi za poljoprivrednike održanoj u Poljoprivrednoj školi u Požegi. Tema je sve popularnija među proizvođačima , a i čitavom populacijom imajući u vidu kakve posledice na zdravlje ostavlja hrana sa ostacima pesticida.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Iako na početku proizvodnja hrane bez ostataka pesticida omogućava tržišni prostor". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Da rabadžije još uvek postoje i da ovaj tradicionalni zanat nije iščezao, svedoči momak iz sela Roge kod Požege, koji će tek sledeće godine proslaviti punoletstvo. Ratko Marković je još sa 12 godina… […]
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida je novi vid proizvodnje, još uvek na početku, ali sve prisutniji u ovoj oblasti. Podrazumeva prisustvo pesticida ispod 0, 01 miligram po kilogramu do zametanja plodova , dok… […]
Zbog nastavka radova na toplovodu u ulici Nemanjina, kod crkve Svetog Marka, kratkoročna obustava isporuke toplotne energije u periodu od 10 do 14 časova za korisnike ulice Nikole Pašića, Nemanjina, Želje Đurića i… […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.