Koliko novca je potrebno izdvojiti za pripremu slave
Koliko novca je potrebno izdvojiti za pripremu slave
21/10/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: TV Lav
Organizovanje slave za domaćine uvek predstavlja poseban izazov. Iako smo svi svesni činjenice da gozba nije niti bi trebalo da bude glavna stvar kod krsne slave, ipak svi imaju veliku želju da svoje goste ugoste na što bolji način a po običaju u Srbiji se za slavu ne štedi. Sezona slava se bliži i mnogi se pitaju Koliko novca je potrebno izdvojiti za pripremu slave. Prema nekoj računici slava za 20-ak ljudi bi mogla da košta oko 60.000 dinara, a pitali smo i naše sugrađane koliko će novca izdvojiti i šta će se naći na njihovoj slavskoj trpezi.
Za „osnovnu” mrsnu slavsku trpezu, pripremljenu za 20 ljudi, ove godine domaćinima će trebati oko 60.000 dinara. Neizostavan deo slavske trpeze je predjelo, meso, ruska salata, hleb, torta, kolači i, naravno, sokovi i alkoholna pića.
Za slavu za 20 osoba, domaćinima će trebati četiri ovala predjela, a ako stavljaju četiri vrste različitih suhomesnatih proizvoda po 100 grama, među kojima je i čajna kobasica, za nju će izdvojiti 1200. šunka košta 529 din po kilogramu.Ako se u predjelo stavi i pečenica, kilogram ovog proizvoda se može kupiti za 1.650 dinara. Pršuta spada među najskuplje suhomesnate proizvode, a cena za kilogram goveđe ide I do 5.000. Ipak, najčešća cena svinjske pršute je između 1.850 i 3.600 dinara.Ako se predjelu doda kačkavalj po ceni od 700 din koji će bar za 480 dinara uvećati račun domaćina.
Ovalu treba dodati i kuvana jaja, a ako u jedno serviranje idu četiri polovine, biće potrebno osam jaja koja se prodaju po ceni od 10 do 20 dinara,I koja će minimalno koštati 160 dinara.
Za domaću čorbu neophodno je više namirnica, kao što su šargarepa (200 za kilogram), peršun i drugi začini, ali i pileće meso, čija je cena od 290 do 400 po kilogramu.Najskuplju stavku na trpezi predstavlja meso. Ako porodica planira da sama peče meso koje kupi, cena za praseće je 649 po kilogramu, a za jagnjeće 1280 dinara. S druge strane, gotovo praseće pečenje košta oko 1.800 po kilogramu, a jagnjeće 2.000. S obzirom na to da, kako su nam rekli u pečenjarama, za jednu osobu treba 300 grama mesa, to znači da je za 20 osoba potrebno šest kilograma, što će domaćina koštati između 10.000 i 12.000 dinara.
Svemu navedenom, osim hleba čija je minimalna cena 54 dinara (minimalno 360 dinara za 20 osoba), treba dodati i salatu. Najčešće je to ruska, koje je za dati broj gostiju potrebno jedan i po do dva kilograma, odnosno (povrće 300, šunka 360, majonez 360, jaja 76 i kiseli krastavčići 220 din) oko 1.200 dinara.
Šta će se naći na njihovoj slavskoj trpezi I koliko će novca izdvojiti Pitali smo i naše sugrađane .Neki od njih su nam rekli da pripremaju manje nego prethodnih godina, neki da za slavu ne štede ali svi su saglasni da treba izdvojiti dosta novca.
U osnovnu slavsku trpezu spadaju i slatkiši . Za dvesetak gostiju treba pripremiti ili kupiti minimum tri kilograma sitnih kolača čija je cena od 1.500 do 3.500 dinara. Dakle, ova stavka će stajati najmanje 4.500 dinara.
Kada je reč o piću, vino je neizostavni deo svake slave I u najvećem broju marketa košta između 300 i 400 dinara, iako ima jeftinijih vina, većina njih je skuplja od ovog iznosa.Ako se na to doda Koka-Kole,Fante ,gazirane vode , negazirani sok I od svih navedenih napitaka domaćin slave kupi po dve flaše, to je još dodatnih oko 1.500 dinara, plus pivo.To znači da će za 20 flaša piva račun biti najmanje 1.320 dinara.
Na to treba dodati i troškove za slavski kolač, sveću, osveštavanje kolača, žito, salvete i drugi materijal. Takođe, i činjenicu da većina ljudi priprema i glavno jelo kao što je sarma, dok pored ruske salate, servira i druge poput mimoze, kupusa i lučane paprike ali i kajmak, sir, čvarke i različite vrste rolata, pa i torti.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Koliko novca je potrebno izdvojiti za pripremu slave". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
Koliko novca je potrebno izdvojiti za pripremu slave
21/10/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: TV Lav
Organizovanje slave za domaćine uvek predstavlja poseban izazov. Iako smo svi svesni činjenice da gozba nije niti bi trebalo da bude glavna stvar kod krsne slave, ipak svi imaju veliku želju da svoje goste ugoste na što bolji način a po običaju u Srbiji se za slavu ne štedi. Sezona slava se bliži i mnogi se pitaju Koliko novca je potrebno izdvojiti za pripremu slave. Prema nekoj računici slava za 20-ak ljudi bi mogla da košta oko 60.000 dinara, a pitali smo i naše sugrađane koliko će novca izdvojiti i šta će se naći na njihovoj slavskoj trpezi.
Za „osnovnu” mrsnu slavsku trpezu, pripremljenu za 20 ljudi, ove godine domaćinima će trebati oko 60.000 dinara. Neizostavan deo slavske trpeze je predjelo, meso, ruska salata, hleb, torta, kolači i, naravno, sokovi i alkoholna pića.
Za slavu za 20 osoba, domaćinima će trebati četiri ovala predjela, a ako stavljaju četiri vrste različitih suhomesnatih proizvoda po 100 grama, među kojima je i čajna kobasica, za nju će izdvojiti 1200. šunka košta 529 din po kilogramu.Ako se u predjelo stavi i pečenica, kilogram ovog proizvoda se može kupiti za 1.650 dinara. Pršuta spada među najskuplje suhomesnate proizvode, a cena za kilogram goveđe ide I do 5.000. Ipak, najčešća cena svinjske pršute je između 1.850 i 3.600 dinara.Ako se predjelu doda kačkavalj po ceni od 700 din koji će bar za 480 dinara uvećati račun domaćina.
Ovalu treba dodati i kuvana jaja, a ako u jedno serviranje idu četiri polovine, biće potrebno osam jaja koja se prodaju po ceni od 10 do 20 dinara,I koja će minimalno koštati 160 dinara.
Za domaću čorbu neophodno je više namirnica, kao što su šargarepa (200 za kilogram), peršun i drugi začini, ali i pileće meso, čija je cena od 290 do 400 po kilogramu.Najskuplju stavku na trpezi predstavlja meso. Ako porodica planira da sama peče meso koje kupi, cena za praseće je 649 po kilogramu, a za jagnjeće 1280 dinara. S druge strane, gotovo praseće pečenje košta oko 1.800 po kilogramu, a jagnjeće 2.000. S obzirom na to da, kako su nam rekli u pečenjarama, za jednu osobu treba 300 grama mesa, to znači da je za 20 osoba potrebno šest kilograma, što će domaćina koštati između 10.000 i 12.000 dinara.
Svemu navedenom, osim hleba čija je minimalna cena 54 dinara (minimalno 360 dinara za 20 osoba), treba dodati i salatu. Najčešće je to ruska, koje je za dati broj gostiju potrebno jedan i po do dva kilograma, odnosno (povrće 300, šunka 360, majonez 360, jaja 76 i kiseli krastavčići 220 din) oko 1.200 dinara.
Šta će se naći na njihovoj slavskoj trpezi I koliko će novca izdvojiti Pitali smo i naše sugrađane .Neki od njih su nam rekli da pripremaju manje nego prethodnih godina, neki da za slavu ne štede ali svi su saglasni da treba izdvojiti dosta novca.
U osnovnu slavsku trpezu spadaju i slatkiši . Za dvesetak gostiju treba pripremiti ili kupiti minimum tri kilograma sitnih kolača čija je cena od 1.500 do 3.500 dinara. Dakle, ova stavka će stajati najmanje 4.500 dinara.
Kada je reč o piću, vino je neizostavni deo svake slave I u najvećem broju marketa košta između 300 i 400 dinara, iako ima jeftinijih vina, većina njih je skuplja od ovog iznosa.Ako se na to doda Koka-Kole,Fante ,gazirane vode , negazirani sok I od svih navedenih napitaka domaćin slave kupi po dve flaše, to je još dodatnih oko 1.500 dinara, plus pivo.To znači da će za 20 flaša piva račun biti najmanje 1.320 dinara.
Na to treba dodati i troškove za slavski kolač, sveću, osveštavanje kolača, žito, salvete i drugi materijal. Takođe, i činjenicu da većina ljudi priprema i glavno jelo kao što je sarma, dok pored ruske salate, servira i druge poput mimoze, kupusa i lučane paprike ali i kajmak, sir, čvarke i različite vrste rolata, pa i torti.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Koliko novca je potrebno izdvojiti za pripremu slave". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.