Voćne  rakije  Plazinić osvojile  tržište  vrhunskim  kvalitetom

Voćne  rakije  Plazinić osvojile  tržište  vrhunskim  kvalitetom

21/09/2024

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

 Duže od  30  godina u  destileriji  Voćne  rakije  Plazinić  u  selu  Premeća  kod  Čačka  proizvodi  se  rakija  po  tradicionalnoj  tehnologiji  i  po  oceni  stručnjaka  vrhunskog  je  kvaliteta.  U  proizvodnji  dominira  šljiva,  ali  asortiman  čini  i  kajsijevača,  viljamovka, jabukovača , likeri  i  druge  vrste  pića  od  različitog  voća.  U  destileriji  Plazinić godišnje se  poizvede  oko  15 hiljada  litara  rakije  ,  dok  će  ove  sezone   biti  malo  ispod  proseka  i  vlasnik  destilerije  profesor   Milan  Plazinić  očekuje  oko 12 hiljada  litara što  je  dobro,  kaže  ,  s obzirom  na  specifične vremenske  prilike  koje  su    negativno  uticale  n a rod  voća.  Voćne  rakije  Plazinić mogu  se  naći  u  ekskluzivnim  beogradskim  restoranima,  nekoliko  čačanskih. Kupci  su  i  privatne  firme  ,  kao  i  pojedinci.   

     U destileriji  Plazinić gde  se  proizvode  rakije   visokog  kvaliteta  popularni  lampek   već  mesec  dana  radi  punom  parom.  Tako  će  biti  još  mesec  dana ,  a  onda  slede  još  neke  radnje  i  ceo  proces  od  ovogodišnje  letine,  odnosno  voća ,  biće  završen  u  januaru.  Sve  dugo  traje,  ali  je  zato  rakija  ,  po  oceni  stručnjak ,  vrhunskog  kvaliteta.  I  tako  svake  sezone  punih  30   godina i  duže.  Ove  godine  šljiva je  dobro  rodila u  Premeći  i  okolini   i  pored  neodgovarajućih  vremenskih  prilika.

    ,, Ova godina je  po  mnogo  čemu  bila  specifična.  Nije  bila  količina plodova ona  koja  je  trebalo  da  bude  jer  je  suša dva meseca  uzela  svoj  danak. Mnogo  stabala  je  posušeno  jer  je  ovo  bio  baš  neprirodno  dug  period  bez  padavina.Na svu  sreću  dosta  plodova je  ostalo  i  dostiglo  je  vrenje ,  mada  je  ove  godine  20  dana pre  sve  počelo  nego  što  je  uobičajeno. Što  se  mene  kao  proizvođača  tiče ,  ova godina  je  izuzetna s obzirom da  su  plodovi  puni  šećera i  da je  kvalitet  rakije, s obzirom  n a prvu  destilaciju  koju  smo  uradili, izuzetno  dobar.Nadam  se  da će  tako  biti  i  narednih  mesec dana koliko  će  trajati  prva  destilacija”, započeo  je  priču  vlasnik destilerije  ,  odnosno  zanatske  radnje  Voćne  rakije  Plazinić profesor  Milan Plazinić.  

     Profesor  Plazinić ,  inače prodekan za  nastavu  na  Fakultetu  tehničkih  nauka  u  Čačku  ,  pod  zasadom  šljiva ima  oko  hektar  i  po.  To  je  mlad voćnjak  i  ne  očekuje  velike  količine  roda ,  ali  zato  ostatak  voća  nabavlja  u  komšiluku  kod  svojih  meštana,  zatim  u  Kačulicama,  Žaočanima  i  okolnim  selima .  Rakija se  peče  u  kazanu,  tradicionalnom  lampeku  uz  mala  osavremenjavanja . Tačno  je  ,  kaže naš sagovornik ,  da postoje  savremeni  uređaji,  veće  zapremine ,  gde  se  brže  i  lakše  obavlja  posao,  ali  se  kvalitet  i  prava aroma  postiže  u  domaćem  ambijentu. Kod  Plazinića to  je  u  prostoru  pored  dva lampeka u  kojima  vatra  pucketa dok  se  obavlja  prva destilacija,  a u  stvari  je  treća  faza  u  proizvodnji  rakije .  

  ,, Prva faza  je  odrediti  pravo  vreme  kada  su  plodovi u  punoj  zrelosti koja je  pogodna za  proizvodnju  rakije . Potrebno  je  da  bude  odnos kiselina povoljan i  optimalan da bi se  dobio  dobar  proizvod.  Inače  vrhunska  rakija  se  može  dobiti  samo  od  vrhunskih  plodova. Druga  faza   bi  bila  vrenje  što  predstavlja  komplikovan  biohemijski  proces i  tu   možemo  nešto  da utičemo,  mada  ja pustam  da mi  divlji  postojeći kvasci  to  odrade”,  priča  nam  profesor  Plazinić.  On  je  vlasnik  i  najvećeg  podruma  rakija  u  Srbiji  sa  najvećom  količinom  ovog  pića koje  je  smešteno  u  harstovu  burad   zapremine  od  100 do  hiljadu  litara.  Najstarija  rakija  je  proizvedena   1997. I  još  uvek  nije  degustirana. 

     ,, U  podrumu  se obavlja  druga  faza,  odnosno četvrta  generalno  u  proizvodnji  rakije.To  je  odležavanje.  Kada se  uradi  destilacija  i  redestilacija da  se  dobije  prepečenica jačine  preko  sa 50  procenata  etil  alkohola  u  sebi.  Taj  destilat  obavezno  ide  u  hrastovo  bure i  na odležavanje  .  Minimalno  bi  trebalo  tri  godine  da odležava i  ja  ništa  ne  pakujem  što  bar  tri  godine  nije  bilo  u  buretu. Imam  i   rakija  koje  pravim  od  destilata starih  osam godina ,  ali  i  15  i  više”,  priča  nam profesor.  Dodaje  da u  proizvodnji  rakije  postoji  pet  faza i  sve  su  podjednako  važne.  ,,Greška  u  bilo kojoj  fazi  može  da  bude  katastrofalna”,   objašnjava  profesor  Plazinić.  

    Nije  slučajno  što  je  naš  sagovornik  ozbiljno  počeo  da se  bavi  proizvodnjom  rakije.  I  pored   uspešne  profesorske  karijere  na  Fakultetu  tehničkih  nauka  u  Čačku  ,  želeo  je  da nastavi  porodični  posao  i  u  tome  takođe  postao uspešan.  Svoje  proizvode  uglavnom  plasira  na  domaće  tržište,  a malo  manje  na  inostrano. 

    ,, Najčešće  je to  nekoliko  restorana u  Čačku i  u  Beogradu.  U  Beogradu  je  recimo  to  Kraun plaza hotel.U  njemu  se pije  moja  rakija i  uglavnom  privatne  firme  uzimaju  za  reprezentacije.To  su  moje  mušterije i  moram  malo  i  da se  pohvalim. Od  početka  ko  je  započeo  da uzima  moje  rakije  nije  prestajao.  Pojavljuju se  samo  novi  kupci, ali  i  ne  širim  mnogo  neku  prodaju  s obzirom  na količine  sa kojima raspolažem,  a i  neozbiljno  je  izgubiti  kontinuitet,  da  nestane  pa  da mora  da se ček a neka  godina”,  reči  su  Plazinića.   

    Visoko  kvalitetna rakija   biće  i  dalje  cilj    u  zanatskoj  radnji  Voćne rakije  Plazinić i  zadovoljni  kupci. Da bi  se  sve  to  postiglo  potrebno  je  uložiti  veliki  rad  pa za  profesora  Plazinića  nema  odmora  tokom  čitave  godine.  Tome  treba  dodati  i  angažovaost    na  fakultetu ,  što  mu  je  primarni  posao.  Ali  kada  se  nešto  radi  iz  ljubavi  ni  dva  posla  paralelno  ne  predstavljaju  teret,  već  zadovoljstvo .

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Voćne  rakije  Plazinić osvojile  tržište  vrhunskim  kvalitetom". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

,Pavlovića konaci”  nezaobilazna destinacija  na mapi domaćih, ali i stranih gostiju

Braća Miloš i Mladen Pavlović  bave se  i proizvodnjom domaćih proizvoda.   Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj. 

U “Impol Sevalu” završen još jedan od projekata u cilju zaštite životne sredine

Na tržištu Evropske unije trenutno  cena jednog kupona kojim se opravdava emisija 1 tone ugljen dioksida, iznosi oko 65 do 70 evra.

CENE NA PIJACAMA U ČAČKU I UŽICU
Zatvorena Deponija “Duboko”. Transfer stanica prioritet za grad Užice

Gradonačelnica ističe i da ovo “nije trenutak za politička prepucavanja, već isključivo za odgovoran pristup rešavanju problema.”

JEDINSTVENE RUČNO RAĐENE SVEĆE IZ TRIPKOVE 

Unikatne ukrasne sveće za svoju i tuđu dušu, kako ističe naša sagovornica, koja je i teoretski savladala tajne zanata i to potvrdila veštom rukom

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
42

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Voćne  rakije  Plazinić osvojile  tržište  vrhunskim  kvalitetom

21/09/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

 Duže od  30  godina u  destileriji  Voćne  rakije  Plazinić  u  selu  Premeća  kod  Čačka  proizvodi  se  rakija  po  tradicionalnoj  tehnologiji  i  po  oceni  stručnjaka  vrhunskog  je  kvaliteta.  U  proizvodnji  dominira  šljiva,  ali  asortiman  čini  i  kajsijevača,  viljamovka, jabukovača , likeri  i  druge  vrste  pića  od  različitog  voća.  U  destileriji  Plazinić godišnje se  poizvede  oko  15 hiljada  litara  rakije  ,  dok  će  ove  sezone   biti  malo  ispod  proseka  i  vlasnik  destilerije  profesor   Milan  Plazinić  očekuje  oko 12 hiljada  litara što  je  dobro,  kaže  ,  s obzirom  na  specifične vremenske  prilike  koje  su    negativno  uticale  n a rod  voća.  Voćne  rakije  Plazinić mogu  se  naći  u  ekskluzivnim  beogradskim  restoranima,  nekoliko  čačanskih. Kupci  su  i  privatne  firme  ,  kao  i  pojedinci.   

     U destileriji  Plazinić gde  se  proizvode  rakije   visokog  kvaliteta  popularni  lampek   već  mesec  dana  radi  punom  parom.  Tako  će  biti  još  mesec  dana ,  a  onda  slede  još  neke  radnje  i  ceo  proces  od  ovogodišnje  letine,  odnosno  voća ,  biće  završen  u  januaru.  Sve  dugo  traje,  ali  je  zato  rakija  ,  po  oceni  stručnjak ,  vrhunskog  kvaliteta.  I  tako  svake  sezone  punih  30   godina i  duže.  Ove  godine  šljiva je  dobro  rodila u  Premeći  i  okolini   i  pored  neodgovarajućih  vremenskih  prilika.

    ,, Ova godina je  po  mnogo  čemu  bila  specifična.  Nije  bila  količina plodova ona  koja  je  trebalo  da  bude  jer  je  suša dva meseca  uzela  svoj  danak. Mnogo  stabala  je  posušeno  jer  je  ovo  bio  baš  neprirodno  dug  period  bez  padavina.Na svu  sreću  dosta  plodova je  ostalo  i  dostiglo  je  vrenje ,  mada  je  ove  godine  20  dana pre  sve  počelo  nego  što  je  uobičajeno. Što  se  mene  kao  proizvođača  tiče ,  ova godina  je  izuzetna s obzirom da  su  plodovi  puni  šećera i  da je  kvalitet  rakije, s obzirom  n a prvu  destilaciju  koju  smo  uradili, izuzetno  dobar.Nadam  se  da će  tako  biti  i  narednih  mesec dana koliko  će  trajati  prva  destilacija”, započeo  je  priču  vlasnik destilerije  ,  odnosno  zanatske  radnje  Voćne  rakije  Plazinić profesor  Milan Plazinić.  

     Profesor  Plazinić ,  inače prodekan za  nastavu  na  Fakultetu  tehničkih  nauka  u  Čačku  ,  pod  zasadom  šljiva ima  oko  hektar  i  po.  To  je  mlad voćnjak  i  ne  očekuje  velike  količine  roda ,  ali  zato  ostatak  voća  nabavlja  u  komšiluku  kod  svojih  meštana,  zatim  u  Kačulicama,  Žaočanima  i  okolnim  selima .  Rakija se  peče  u  kazanu,  tradicionalnom  lampeku  uz  mala  osavremenjavanja . Tačno  je  ,  kaže naš sagovornik ,  da postoje  savremeni  uređaji,  veće  zapremine ,  gde  se  brže  i  lakše  obavlja  posao,  ali  se  kvalitet  i  prava aroma  postiže  u  domaćem  ambijentu. Kod  Plazinića to  je  u  prostoru  pored  dva lampeka u  kojima  vatra  pucketa dok  se  obavlja  prva destilacija,  a u  stvari  je  treća  faza  u  proizvodnji  rakije .  

  ,, Prva faza  je  odrediti  pravo  vreme  kada  su  plodovi u  punoj  zrelosti koja je  pogodna za  proizvodnju  rakije . Potrebno  je  da  bude  odnos kiselina povoljan i  optimalan da bi se  dobio  dobar  proizvod.  Inače  vrhunska  rakija  se  može  dobiti  samo  od  vrhunskih  plodova. Druga  faza   bi  bila  vrenje  što  predstavlja  komplikovan  biohemijski  proces i  tu   možemo  nešto  da utičemo,  mada  ja pustam  da mi  divlji  postojeći kvasci  to  odrade”,  priča  nam  profesor  Plazinić.  On  je  vlasnik  i  najvećeg  podruma  rakija  u  Srbiji  sa  najvećom  količinom  ovog  pića koje  je  smešteno  u  harstovu  burad   zapremine  od  100 do  hiljadu  litara.  Najstarija  rakija  je  proizvedena   1997. I  još  uvek  nije  degustirana. 

     ,, U  podrumu  se obavlja  druga  faza,  odnosno četvrta  generalno  u  proizvodnji  rakije.To  je  odležavanje.  Kada se  uradi  destilacija  i  redestilacija da  se  dobije  prepečenica jačine  preko  sa 50  procenata  etil  alkohola  u  sebi.  Taj  destilat  obavezno  ide  u  hrastovo  bure i  na odležavanje  .  Minimalno  bi  trebalo  tri  godine  da odležava i  ja  ništa  ne  pakujem  što  bar  tri  godine  nije  bilo  u  buretu. Imam  i   rakija  koje  pravim  od  destilata starih  osam godina ,  ali  i  15  i  više”,  priča  nam profesor.  Dodaje  da u  proizvodnji  rakije  postoji  pet  faza i  sve  su  podjednako  važne.  ,,Greška  u  bilo kojoj  fazi  može  da  bude  katastrofalna”,   objašnjava  profesor  Plazinić.  

    Nije  slučajno  što  je  naš  sagovornik  ozbiljno  počeo  da se  bavi  proizvodnjom  rakije.  I  pored   uspešne  profesorske  karijere  na  Fakultetu  tehničkih  nauka  u  Čačku  ,  želeo  je  da nastavi  porodični  posao  i  u  tome  takođe  postao uspešan.  Svoje  proizvode  uglavnom  plasira  na  domaće  tržište,  a malo  manje  na  inostrano. 

    ,, Najčešće  je to  nekoliko  restorana u  Čačku i  u  Beogradu.  U  Beogradu  je  recimo  to  Kraun plaza hotel.U  njemu  se pije  moja  rakija i  uglavnom  privatne  firme  uzimaju  za  reprezentacije.To  su  moje  mušterije i  moram  malo  i  da se  pohvalim. Od  početka  ko  je  započeo  da uzima  moje  rakije  nije  prestajao.  Pojavljuju se  samo  novi  kupci, ali  i  ne  širim  mnogo  neku  prodaju  s obzirom  na količine  sa kojima raspolažem,  a i  neozbiljno  je  izgubiti  kontinuitet,  da  nestane  pa  da mora  da se ček a neka  godina”,  reči  su  Plazinića.   

    Visoko  kvalitetna rakija   biće  i  dalje  cilj    u  zanatskoj  radnji  Voćne rakije  Plazinić i  zadovoljni  kupci. Da bi  se  sve  to  postiglo  potrebno  je  uložiti  veliki  rad  pa za  profesora  Plazinića  nema  odmora  tokom  čitave  godine.  Tome  treba  dodati  i  angažovaost    na  fakultetu ,  što  mu  je  primarni  posao.  Ali  kada  se  nešto  radi  iz  ljubavi  ni  dva  posla  paralelno  ne  predstavljaju  teret,  već  zadovoljstvo .

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Voćne  rakije  Plazinić osvojile  tržište  vrhunskim  kvalitetom". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

,Pavlovića konaci”  nezaobilazna destinacija  na mapi domaćih, ali i stranih gostiju

Braća Miloš i Mladen Pavlović  bave se  i proizvodnjom domaćih proizvoda.   Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj. 

U “Impol Sevalu” završen još jedan od projekata u cilju zaštite životne sredine

Na tržištu Evropske unije trenutno  cena jednog kupona kojim se opravdava emisija 1 tone ugljen dioksida, iznosi oko 65 do 70 evra.

CENE NA PIJACAMA U ČAČKU I UŽICU
Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up