Na imanju u zaseoku Gornja Keserovina, u selu Bioska, Goran i Snežana Jaraković bave se uzgojem šljive i proizvodnjom rakije. Ona je profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a on mašinac po struci. U njihovoj porodici tradicija proizvodnje rakije prenosi se već sadam kolena a domaćinstvo Jaraković se spominje i u spisima Jovana Cvijića. Na poljoprivrednom gazdinstvu trenutno imaju oko 2000 stabala šljive, a u planu je i proširenje. Rakiju isključivo prave od autohtonih sorti voća.
Na dvadesetak kilometara od Uzica, prema Drini a u blizini aerodroma Ponike, na 920 metara nadmorske visine prostire se domaćinstvo Jarakovića koji se već 150 godina unazad bave proizvodnjom rakije. Za rakija za njih nije samo način da se nešto dodatno zaradi, već želja da se prenese znanje i tradicija sačuva:
-Ovde kod nas, kao i u svakom selu, rakija se peče i ona je za sve nas nešto posebno. Emotivno smo vezani za to i srcem i dušom, to je duboko protkano kroz istoriju i kroz tradiciju. Sa rakijom se živi i ide u večnost- kaže Goran Jaraković.
Jarakovići gaje isključivo autohtone sorte šljive. U njihovom voćnjaku najviše su zastupljene trnovača, požegača i crvena ranka. Ovo su najbolje sorte za proizvodnju organske rakije i u pogledu mirisa, ukusa i arome, kaže naš domaćin i naglašava da su u njihovim rakijama ove šljive zastupljene sto posto:
-Ne radimo nikakve dekupaže sa ovim novim hibridnim sortama, samo stara autohtona sorta. Pored njih pravimo još i klekovaču, imamo ogromna polja kleke, pravimo još i travaricu, dunju i imamo lozu- priča nam Goran.
Ove godine kako tvrdi Goran, trnovača je baš dobro rodila, a i otkupna cena šljive je porasla.
Da bi rakija bila dobra, sve mora početi od dobrog zasada voća, da se izabare pravi momenat za berbu, a onda se beru isključivo zdravi i čisti plodovi. U domaćinstvu Jaraković koriste i najsavremeniji uređaj za destilaciju:
-To je trenutno nešto najsavremenije i najnovije što postoji na svetu. To je uređaj na kome može da se radi klasična dupla destilacija, što se mahom najviše radi po Srbiji, može da se radi i jednostruka destilacija, koju mi najviše primenjujemo za naše rakije, zatim možete na njoj da pravite bazni alkohol za džin, konjak- objašnjava naš domaćin.
Goran i supruga Snežana uz dvoje dece, ćerku Anđu i sina Vukana, praktično žive na tri lokacije- Bioska, Novi Sad, Užice. Ali uz dogovor se sve postiže. U Bisoci na imanju pomažu još i Goranova sestra Milena, maka Cana i otac Miloš. Svako od njih na svoj način daje doprinos porodičnom biznisu:
-Ja sam ovde samo jedna mala karika u čitavoj priči. Svi ponažemo koliko ko može i učestvujemo u radu, neko u branju, neko u fermetaciji, neko u destilaciji, neko za marketing. Čak i mali Vukan je tu i mi ga učimo od malih nogu da zna šta su u životu prave vrednosti- kaže Goran Jaraković.
Iako su rakije Jarakovića već osvajale brojne zlatne medalje na Žestivalu u Užicu, na Novosadskom sajmu, u Rači na Voždovim danima, Na festivalu najboljih srpskih šljivovica, na institutu za voćarstvo u Čačku, još uvek ih nema na tržištu. Za sada se rakija lageruju u podrumu, pa će u nekom narednom periodu krenuti u osvajanje. Kako nam je ponosno rekao naš dobri domaćin njihova rakija će nositi ime Major Gavrilo, u čast pretka majora Gavrila Jarakovica ucesnika Prvog svetskog rata i nosioca Krađorđeve zvezde za hrabrost.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "PROIZVODNJA RAKIJE U PORODICI RAJAKOVIĆ IZ BIOSKE". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Na imanju u zaseoku Gornja Keserovina, u selu Bioska, Goran i Snežana Jaraković bave se uzgojem šljive i proizvodnjom rakije. Ona je profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a on mašinac po struci. U njihovoj porodici tradicija proizvodnje rakije prenosi se već sadam kolena a domaćinstvo Jaraković se spominje i u spisima Jovana Cvijića. Na poljoprivrednom gazdinstvu trenutno imaju oko 2000 stabala šljive, a u planu je i proširenje. Rakiju isključivo prave od autohtonih sorti voća.
Na dvadesetak kilometara od Uzica, prema Drini a u blizini aerodroma Ponike, na 920 metara nadmorske visine prostire se domaćinstvo Jarakovića koji se već 150 godina unazad bave proizvodnjom rakije. Za rakija za njih nije samo način da se nešto dodatno zaradi, već želja da se prenese znanje i tradicija sačuva:
-Ovde kod nas, kao i u svakom selu, rakija se peče i ona je za sve nas nešto posebno. Emotivno smo vezani za to i srcem i dušom, to je duboko protkano kroz istoriju i kroz tradiciju. Sa rakijom se živi i ide u večnost- kaže Goran Jaraković.
Jarakovići gaje isključivo autohtone sorte šljive. U njihovom voćnjaku najviše su zastupljene trnovača, požegača i crvena ranka. Ovo su najbolje sorte za proizvodnju organske rakije i u pogledu mirisa, ukusa i arome, kaže naš domaćin i naglašava da su u njihovim rakijama ove šljive zastupljene sto posto:
-Ne radimo nikakve dekupaže sa ovim novim hibridnim sortama, samo stara autohtona sorta. Pored njih pravimo još i klekovaču, imamo ogromna polja kleke, pravimo još i travaricu, dunju i imamo lozu- priča nam Goran.
Ove godine kako tvrdi Goran, trnovača je baš dobro rodila, a i otkupna cena šljive je porasla.
Da bi rakija bila dobra, sve mora početi od dobrog zasada voća, da se izabare pravi momenat za berbu, a onda se beru isključivo zdravi i čisti plodovi. U domaćinstvu Jaraković koriste i najsavremeniji uređaj za destilaciju:
-To je trenutno nešto najsavremenije i najnovije što postoji na svetu. To je uređaj na kome može da se radi klasična dupla destilacija, što se mahom najviše radi po Srbiji, može da se radi i jednostruka destilacija, koju mi najviše primenjujemo za naše rakije, zatim možete na njoj da pravite bazni alkohol za džin, konjak- objašnjava naš domaćin.
Goran i supruga Snežana uz dvoje dece, ćerku Anđu i sina Vukana, praktično žive na tri lokacije- Bioska, Novi Sad, Užice. Ali uz dogovor se sve postiže. U Bisoci na imanju pomažu još i Goranova sestra Milena, maka Cana i otac Miloš. Svako od njih na svoj način daje doprinos porodičnom biznisu:
-Ja sam ovde samo jedna mala karika u čitavoj priči. Svi ponažemo koliko ko može i učestvujemo u radu, neko u branju, neko u fermetaciji, neko u destilaciji, neko za marketing. Čak i mali Vukan je tu i mi ga učimo od malih nogu da zna šta su u životu prave vrednosti- kaže Goran Jaraković.
Iako su rakije Jarakovića već osvajale brojne zlatne medalje na Žestivalu u Užicu, na Novosadskom sajmu, u Rači na Voždovim danima, Na festivalu najboljih srpskih šljivovica, na institutu za voćarstvo u Čačku, još uvek ih nema na tržištu. Za sada se rakija lageruju u podrumu, pa će u nekom narednom periodu krenuti u osvajanje. Kako nam je ponosno rekao naš dobri domaćin njihova rakija će nositi ime Major Gavrilo, u čast pretka majora Gavrila Jarakovica ucesnika Prvog svetskog rata i nosioca Krađorđeve zvezde za hrabrost.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "PROIZVODNJA RAKIJE U PORODICI RAJAKOVIĆ IZ BIOSKE". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.