,


Organska   hrana  Zorana Ristanovića  nema premca u  Zapadnoj Srbiji

Organska   hrana  Zorana Ristanovića  nema premca u  Zapadnoj Srbiji

11/08/2024

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

Zoran  Ristanović  ,  koji  živi  u  Prijevoru  kod  Čačka , jedini  je  pravi  proizvođač  zdrave  hrane  na području  Zapadne  Srbije  i  taj  primat drži  već  11  godina  koliko  ima vremena kada je   započeo da  se  bavi  organskom  proizvodjom.  Na parceli  površine  oko  dva  hektara  gaji  30  vrsta  voća i 25  vrsta  povrća, isključivo  na prirodan  način  bez  upotrebe  bilo  kakvih  preparata. Najveće deo  ovih  kultura  proda  dobro  poznatim kupcima  , a ono  što  ostane preradi u  različite  vrste  proivoda.  Dobitnik  je  više  domaćih  i  međunarodnih  priznanja  za  oblast  organske  proizvodnje.  Nastaviće  i  dalje  da se  bavi  proizvodnjom  zdrave  hrane  koja ,  kako  kaže, ima  neuporedivo  veće  benefite  na  zdravlje  ljudi  od  konvencionalne.      

    Zdravlje  porodice  bilo  je  polazna   tačka  kada  je  Zoran  Ristanović  iz Prijevora  odlučio  da započne  proizvodnju  hrane  na  organski  način. ,,  Organska  proizvodnja  je način    proizvodnje  hrane  na  zemlji  koja  nikada  nije  tretirana“,  kaže  naš  sagovornik  veoma  principijelan  i  sa visokim  kriterijumima  kada  je  o  ovoj  oblasti  reč . ,, To  je  moj  princip u  kome  nema  manipulacija i  ja  tako  radim  . Nema veštačkih  đubriva ,  sa  biopreparatima da  to  bude  čisto  sto  posto  na  kraju  sezone.  Pored  sertifikata,  koje  sam  imao  nekoliko  godina,  poslednjih  godina sam  odustao  od  toga.  Radim  samo  kupcima  analize  na pesticide što  je  po  meni  najvalidnije  da  li  je  to  organsko  ili  ne“,  kaže  Ristanović. 

     Mnogo  je  prednosti  koje  donosi   proizvodnja   na  organski   način  u  poređenju  sa konvencionalnim.  Više  od  50  posto  vitamina  i  minerala  je  kncentrisano  u  zdravom  proizvodu  od  onog  industrijskog ,  kako  Ristanović  kaže, drogiranog,   tretiranog  oko  25    puta  godišnje    raznim  kancerogenim  pesticidima .  U  njegovim  zasadima  sada  je  trenutno  najveći  deo  letine  skinut  i  prerađen.  Njegove  proizvode  kupuju  Čačani  ,  ali  mnogo  robe  plasira  širom  Srbije.  Potražnja  je  mnogo  veća  od  proizvedene  količine.  Pravih   organskih  proizvođača  u  Srbiji  ima  veoma  malo iako  je  na nivou  države  registrovano  nešto  više  od   1000  ,  priča  nam. ,, Ono  što  je  najteže  to  je  proizvodnja  povrća u  organskoj  proizvodnji .  Profesori  sa fakulteta  su  mi  pričali  da  organski  proizvođači   koriste  hemiju.  Danju  zalivaju,  noću  prskaju  i  kažu  ne  znaju  šta  da rade“,   rekao  nam je  Ristanović. 

     U  nastavku  priče  o  organskoj  proizvodnji,   Ristanović  naglašava  da  je  najteža organska  proizvodnja  povrća.,, Radili  su  stručnjaci  parametre  da  je jedan  hektar  organskog  povrća  srazmerno  sa  100  hektara  žitarica.Možete  zamisliti onda  koliki  je  to  posao.  Mi  imamo  malo  manje  od  hektara  povrća.  Ostalo,  hektar  i  20  je  pod  voćem“,  kaže  nam naš  sagovornik i  dodaje  da  kupci  prepoznaju  ukus,  miris ,  benefite  osete  od  te  hrane,  nema  nadimanja , nema  alergija.  

      Tim  principom  Ristanović  će  se  i  dalje  rukovoditi.  Kvalitet  je  na prvom  mestu , kaže  on   i  ističe  da je  bitna  sorta   poljoprivredne  kulture  da  bi  se dobio  zdrav  proizvod.  Zato  u njegovim  zasadima  kako  voća ,  tako  i  povrća  dominiraju  autohtone  sorete.  

     I  prerađeni  proizvodi   su   dobrog  kvaliteta . Uz  savete  supruge,  tehnologa, proizvodi ih  sterilizacijom  i  pasterizacijom  bez  imalo  šećera ,  soli  i  drugih  dodataka. 

       Originalnost  Ristanovića  čini  i  zalivanje poljoprivrednih  kultura   nehlorisanom  vodom   već  vodom  sa sopstveniog  izvorišta  kojih  kaže  na području  Čačka ima  mnogo.  Pa je  i  to  važan faktor  koji  utiče  na   kvalitet  hrane  koju  proizvodi.  Voda  je  Idealna  i  za  piće  i  za  zalivanje.  

    Znanja i  iskustva Ristanović  mnogo  ima  .  Korisni  su  njegovi  saveti  pa  ćemo  se sa našim  domaćinom  i  ubuduće  družiti.  Ima  on  i  mnogo  planova .  Svoje  i  sada  bogate  zasade   uskoro  će  upotpuniti  novim  vrstama  voća.  Uz  badem,   neuobičajen plod   za  naš kraj  ,  zablistaće  i   plantaža  kivija  sa koje  će  rod  stizati, da  podsetimo,   isključuvo  na  zdrav  ,  organski  način. 

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Organska   hrana  Zorana Ristanovića  nema premca u  Zapadnoj Srbiji". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

ŽENA ZMAJ I NJENA VILA VRABAC 

Malina i suprug Živorad su njegovoj dedovini pre osam godina napravili i seosko domaćinstvo Vila Vrabac.

,Pavlovića konaci”  nezaobilazna destinacija  na mapi domaćih, ali i stranih gostiju

Braća Miloš i Mladen Pavlović  bave se  i proizvodnjom domaćih proizvoda.   Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj. 

U “Impol Sevalu” završen još jedan od projekata u cilju zaštite životne sredine

Na tržištu Evropske unije trenutno  cena jednog kupona kojim se opravdava emisija 1 tone ugljen dioksida, iznosi oko 65 do 70 evra.

CENE NA PIJACAMA U ČAČKU I UŽICU
Zatvorena Deponija “Duboko”. Transfer stanica prioritet za grad Užice

Gradonačelnica ističe i da ovo “nije trenutak za politička prepucavanja, već isključivo za odgovoran pristup rešavanju problema.”

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
24

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Organska   hrana  Zorana Ristanovića  nema premca u  Zapadnoj Srbiji

11/08/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

Zoran  Ristanović  ,  koji  živi  u  Prijevoru  kod  Čačka , jedini  je  pravi  proizvođač  zdrave  hrane  na području  Zapadne  Srbije  i  taj  primat drži  već  11  godina  koliko  ima vremena kada je   započeo da  se  bavi  organskom  proizvodjom.  Na parceli  površine  oko  dva  hektara  gaji  30  vrsta  voća i 25  vrsta  povrća, isključivo  na prirodan  način  bez  upotrebe  bilo  kakvih  preparata. Najveće deo  ovih  kultura  proda  dobro  poznatim kupcima  , a ono  što  ostane preradi u  različite  vrste  proivoda.  Dobitnik  je  više  domaćih  i  međunarodnih  priznanja  za  oblast  organske  proizvodnje.  Nastaviće  i  dalje  da se  bavi  proizvodnjom  zdrave  hrane  koja ,  kako  kaže, ima  neuporedivo  veće  benefite  na  zdravlje  ljudi  od  konvencionalne.      

    Zdravlje  porodice  bilo  je  polazna   tačka  kada  je  Zoran  Ristanović  iz Prijevora  odlučio  da započne  proizvodnju  hrane  na  organski  način. ,,  Organska  proizvodnja  je način    proizvodnje  hrane  na  zemlji  koja  nikada  nije  tretirana“,  kaže  naš  sagovornik  veoma  principijelan  i  sa visokim  kriterijumima  kada  je  o  ovoj  oblasti  reč . ,, To  je  moj  princip u  kome  nema  manipulacija i  ja  tako  radim  . Nema veštačkih  đubriva ,  sa  biopreparatima da  to  bude  čisto  sto  posto  na  kraju  sezone.  Pored  sertifikata,  koje  sam  imao  nekoliko  godina,  poslednjih  godina sam  odustao  od  toga.  Radim  samo  kupcima  analize  na pesticide što  je  po  meni  najvalidnije  da  li  je  to  organsko  ili  ne“,  kaže  Ristanović. 

     Mnogo  je  prednosti  koje  donosi   proizvodnja   na  organski   način  u  poređenju  sa konvencionalnim.  Više  od  50  posto  vitamina  i  minerala  je  kncentrisano  u  zdravom  proizvodu  od  onog  industrijskog ,  kako  Ristanović  kaže, drogiranog,   tretiranog  oko  25    puta  godišnje    raznim  kancerogenim  pesticidima .  U  njegovim  zasadima  sada  je  trenutno  najveći  deo  letine  skinut  i  prerađen.  Njegove  proizvode  kupuju  Čačani  ,  ali  mnogo  robe  plasira  širom  Srbije.  Potražnja  je  mnogo  veća  od  proizvedene  količine.  Pravih   organskih  proizvođača  u  Srbiji  ima  veoma  malo iako  je  na nivou  države  registrovano  nešto  više  od   1000  ,  priča  nam. ,, Ono  što  je  najteže  to  je  proizvodnja  povrća u  organskoj  proizvodnji .  Profesori  sa fakulteta  su  mi  pričali  da  organski  proizvođači   koriste  hemiju.  Danju  zalivaju,  noću  prskaju  i  kažu  ne  znaju  šta  da rade“,   rekao  nam je  Ristanović. 

     U  nastavku  priče  o  organskoj  proizvodnji,   Ristanović  naglašava  da  je  najteža organska  proizvodnja  povrća.,, Radili  su  stručnjaci  parametre  da  je jedan  hektar  organskog  povrća  srazmerno  sa  100  hektara  žitarica.Možete  zamisliti onda  koliki  je  to  posao.  Mi  imamo  malo  manje  od  hektara  povrća.  Ostalo,  hektar  i  20  je  pod  voćem“,  kaže  nam naš  sagovornik i  dodaje  da  kupci  prepoznaju  ukus,  miris ,  benefite  osete  od  te  hrane,  nema  nadimanja , nema  alergija.  

      Tim  principom  Ristanović  će  se  i  dalje  rukovoditi.  Kvalitet  je  na prvom  mestu , kaže  on   i  ističe  da je  bitna  sorta   poljoprivredne  kulture  da  bi  se dobio  zdrav  proizvod.  Zato  u njegovim  zasadima  kako  voća ,  tako  i  povrća  dominiraju  autohtone  sorete.  

     I  prerađeni  proizvodi   su   dobrog  kvaliteta . Uz  savete  supruge,  tehnologa, proizvodi ih  sterilizacijom  i  pasterizacijom  bez  imalo  šećera ,  soli  i  drugih  dodataka. 

       Originalnost  Ristanovića  čini  i  zalivanje poljoprivrednih  kultura   nehlorisanom  vodom   već  vodom  sa sopstveniog  izvorišta  kojih  kaže  na području  Čačka ima  mnogo.  Pa je  i  to  važan faktor  koji  utiče  na   kvalitet  hrane  koju  proizvodi.  Voda  je  Idealna  i  za  piće  i  za  zalivanje.  

    Znanja i  iskustva Ristanović  mnogo  ima  .  Korisni  su  njegovi  saveti  pa  ćemo  se sa našim  domaćinom  i  ubuduće  družiti.  Ima  on  i  mnogo  planova .  Svoje  i  sada  bogate  zasade   uskoro  će  upotpuniti  novim  vrstama  voća.  Uz  badem,   neuobičajen plod   za  naš kraj  ,  zablistaće  i   plantaža  kivija  sa koje  će  rod  stizati, da  podsetimo,   isključuvo  na  zdrav  ,  organski  način. 

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Organska   hrana  Zorana Ristanovića  nema premca u  Zapadnoj Srbiji". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

ŽENA ZMAJ I NJENA VILA VRABAC 

Malina i suprug Živorad su njegovoj dedovini pre osam godina napravili i seosko domaćinstvo Vila Vrabac.

,Pavlovića konaci”  nezaobilazna destinacija  na mapi domaćih, ali i stranih gostiju

Braća Miloš i Mladen Pavlović  bave se  i proizvodnjom domaćih proizvoda.   Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj. 

U “Impol Sevalu” završen još jedan od projekata u cilju zaštite životne sredine

Na tržištu Evropske unije trenutno  cena jednog kupona kojim se opravdava emisija 1 tone ugljen dioksida, iznosi oko 65 do 70 evra.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up