Organska hrana Zorana Ristanovića nema premca u Zapadnoj Srbiji
Organska hrana Zorana Ristanovića nema premca u Zapadnoj Srbiji
11/08/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Zoran Ristanović , koji živi u Prijevoru kod Čačka , jedini je pravi proizvođač zdrave hrane na području Zapadne Srbije i taj primat drži već 11 godina koliko ima vremena kada je započeo da se bavi organskom proizvodjom. Na parceli površine oko dva hektara gaji 30 vrsta voća i 25 vrsta povrća, isključivo na prirodan način bez upotrebe bilo kakvih preparata. Najveće deo ovih kultura proda dobro poznatim kupcima , a ono što ostane preradi u različite vrste proivoda. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja za oblast organske proizvodnje. Nastaviće i dalje da se bavi proizvodnjom zdrave hrane koja , kako kaže, ima neuporedivo veće benefite na zdravlje ljudi od konvencionalne.
Zdravlje porodice bilo je polazna tačka kada je Zoran Ristanović iz Prijevora odlučio da započne proizvodnju hrane na organski način. ,, Organska proizvodnja je način proizvodnje hrane na zemlji koja nikada nije tretirana“, kaže naš sagovornik veoma principijelan i sa visokim kriterijumima kada je o ovoj oblasti reč . ,, To je moj princip u kome nema manipulacija i ja tako radim . Nema veštačkih đubriva , sa biopreparatima da to bude čisto sto posto na kraju sezone. Pored sertifikata, koje sam imao nekoliko godina, poslednjih godina sam odustao od toga. Radim samo kupcima analize na pesticide što je po meni najvalidnije da li je to organsko ili ne“, kaže Ristanović.
Mnogo je prednosti koje donosi proizvodnja na organski način u poređenju sa konvencionalnim. Više od 50 posto vitamina i minerala je kncentrisano u zdravom proizvodu od onog industrijskog , kako Ristanović kaže, drogiranog, tretiranog oko 25 puta godišnje raznim kancerogenim pesticidima . U njegovim zasadima sada je trenutno najveći deo letine skinut i prerađen. Njegove proizvode kupuju Čačani , ali mnogo robe plasira širom Srbije. Potražnja je mnogo veća od proizvedene količine. Pravih organskih proizvođača u Srbiji ima veoma malo iako je na nivou države registrovano nešto više od 1000 , priča nam. ,, Ono što je najteže to je proizvodnja povrća u organskoj proizvodnji . Profesori sa fakulteta su mi pričali da organski proizvođači koriste hemiju. Danju zalivaju, noću prskaju i kažu ne znaju šta da rade“, rekao nam je Ristanović.
U nastavku priče o organskoj proizvodnji, Ristanović naglašava da je najteža organska proizvodnja povrća.,, Radili su stručnjaci parametre da je jedan hektar organskog povrća srazmerno sa 100 hektara žitarica.Možete zamisliti onda koliki je to posao. Mi imamo malo manje od hektara povrća. Ostalo, hektar i 20 je pod voćem“, kaže nam naš sagovornik i dodaje da kupci prepoznaju ukus, miris , benefite osete od te hrane, nema nadimanja , nema alergija.
Tim principom Ristanović će se i dalje rukovoditi. Kvalitet je na prvom mestu , kaže on i ističe da je bitna sorta poljoprivredne kulture da bi se dobio zdrav proizvod. Zato u njegovim zasadima kako voća , tako i povrća dominiraju autohtone sorete.
I prerađeni proizvodi su dobrog kvaliteta . Uz savete supruge, tehnologa, proizvodi ih sterilizacijom i pasterizacijom bez imalo šećera , soli i drugih dodataka.
Originalnost Ristanovića čini i zalivanje poljoprivrednih kultura nehlorisanom vodom već vodom sa sopstveniog izvorišta kojih kaže na području Čačka ima mnogo. Pa je i to važan faktor koji utiče na kvalitet hrane koju proizvodi. Voda je Idealna i za piće i za zalivanje.
Znanja i iskustva Ristanović mnogo ima . Korisni su njegovi saveti pa ćemo se sa našim domaćinom i ubuduće družiti. Ima on i mnogo planova . Svoje i sada bogate zasade uskoro će upotpuniti novim vrstama voća. Uz badem, neuobičajen plod za naš kraj , zablistaće i plantaža kivija sa koje će rod stizati, da podsetimo, isključuvo na zdrav , organski način.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Organska hrana Zorana Ristanovića nema premca u Zapadnoj Srbiji". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Organska hrana Zorana Ristanovića nema premca u Zapadnoj Srbiji
11/08/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Zoran Ristanović , koji živi u Prijevoru kod Čačka , jedini je pravi proizvođač zdrave hrane na području Zapadne Srbije i taj primat drži već 11 godina koliko ima vremena kada je započeo da se bavi organskom proizvodjom. Na parceli površine oko dva hektara gaji 30 vrsta voća i 25 vrsta povrća, isključivo na prirodan način bez upotrebe bilo kakvih preparata. Najveće deo ovih kultura proda dobro poznatim kupcima , a ono što ostane preradi u različite vrste proivoda. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja za oblast organske proizvodnje. Nastaviće i dalje da se bavi proizvodnjom zdrave hrane koja , kako kaže, ima neuporedivo veće benefite na zdravlje ljudi od konvencionalne.
Zdravlje porodice bilo je polazna tačka kada je Zoran Ristanović iz Prijevora odlučio da započne proizvodnju hrane na organski način. ,, Organska proizvodnja je način proizvodnje hrane na zemlji koja nikada nije tretirana“, kaže naš sagovornik veoma principijelan i sa visokim kriterijumima kada je o ovoj oblasti reč . ,, To je moj princip u kome nema manipulacija i ja tako radim . Nema veštačkih đubriva , sa biopreparatima da to bude čisto sto posto na kraju sezone. Pored sertifikata, koje sam imao nekoliko godina, poslednjih godina sam odustao od toga. Radim samo kupcima analize na pesticide što je po meni najvalidnije da li je to organsko ili ne“, kaže Ristanović.
Mnogo je prednosti koje donosi proizvodnja na organski način u poređenju sa konvencionalnim. Više od 50 posto vitamina i minerala je kncentrisano u zdravom proizvodu od onog industrijskog , kako Ristanović kaže, drogiranog, tretiranog oko 25 puta godišnje raznim kancerogenim pesticidima . U njegovim zasadima sada je trenutno najveći deo letine skinut i prerađen. Njegove proizvode kupuju Čačani , ali mnogo robe plasira širom Srbije. Potražnja je mnogo veća od proizvedene količine. Pravih organskih proizvođača u Srbiji ima veoma malo iako je na nivou države registrovano nešto više od 1000 , priča nam. ,, Ono što je najteže to je proizvodnja povrća u organskoj proizvodnji . Profesori sa fakulteta su mi pričali da organski proizvođači koriste hemiju. Danju zalivaju, noću prskaju i kažu ne znaju šta da rade“, rekao nam je Ristanović.
U nastavku priče o organskoj proizvodnji, Ristanović naglašava da je najteža organska proizvodnja povrća.,, Radili su stručnjaci parametre da je jedan hektar organskog povrća srazmerno sa 100 hektara žitarica.Možete zamisliti onda koliki je to posao. Mi imamo malo manje od hektara povrća. Ostalo, hektar i 20 je pod voćem“, kaže nam naš sagovornik i dodaje da kupci prepoznaju ukus, miris , benefite osete od te hrane, nema nadimanja , nema alergija.
Tim principom Ristanović će se i dalje rukovoditi. Kvalitet je na prvom mestu , kaže on i ističe da je bitna sorta poljoprivredne kulture da bi se dobio zdrav proizvod. Zato u njegovim zasadima kako voća , tako i povrća dominiraju autohtone sorete.
I prerađeni proizvodi su dobrog kvaliteta . Uz savete supruge, tehnologa, proizvodi ih sterilizacijom i pasterizacijom bez imalo šećera , soli i drugih dodataka.
Originalnost Ristanovića čini i zalivanje poljoprivrednih kultura nehlorisanom vodom već vodom sa sopstveniog izvorišta kojih kaže na području Čačka ima mnogo. Pa je i to važan faktor koji utiče na kvalitet hrane koju proizvodi. Voda je Idealna i za piće i za zalivanje.
Znanja i iskustva Ristanović mnogo ima . Korisni su njegovi saveti pa ćemo se sa našim domaćinom i ubuduće družiti. Ima on i mnogo planova . Svoje i sada bogate zasade uskoro će upotpuniti novim vrstama voća. Uz badem, neuobičajen plod za naš kraj , zablistaće i plantaža kivija sa koje će rod stizati, da podsetimo, isključuvo na zdrav , organski način.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Organska hrana Zorana Ristanovića nema premca u Zapadnoj Srbiji". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.