,


Posna hrana sve  popularnija među  stanovništvom

Posna hrana sve  popularnija među  stanovništvom

31/03/2024

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

Zbog  brojnih  benefita  na zdravlje  ljudi  ,  posna  hrana postala  je  sve  popularnija među  stanovništvom   u  poslednje  vreme.   Stručnjaci  kažu  da  takav   način  ishrane  ne može  loše  uticati  na organizam  bez  obzira  koliko  se  dugo  primenjuje  ,  da  li  je  to  samo  uoči    verskih   praznika   ili  i  u  vreme  običnih  dana .  Savetuju  blagu  fizičku  aktivnost  i  unos  dovoljne  količine  tečnosti.  Na jelovniku  dominiraju  povrće  i  voće  kojom  je  čačanska  pijaca  bogata  tokom  čitave  godine.  

    Posne  hrane  mnogi  sugrađani  se  sete  samo  u  vreme  posta  uoči  velikih   religijskih  praznika koji  podrazumeva  uzdržavanje  od  jela  i  pića. I  dok  je  u  jednom  periodu  to  bilo  pomodarstvo,  jer  su  veru  i  na taj  način  ,  počeli  mnogi  da  poštuju više   nego  ranije  ,  vremena su  se  promenila.  Struka  je  uspela  da  utiče  na  populaciju   da  vodi  računa  o  svom  zdravlju,  a način  ishrane  je   prva  karika  u  tom  lancu.   Stručnjaci  tvrde  da je  posna hrana  zdravija  iz  više  razloga.  ,, S obzirom  da post  ne  podrazumeva  unošenje namirnica životinjskog  porekla ,  samim  tim  se  ne  unose  zasićene  masne  kiseline  svakako  se  čisti  digestivni  trakt. Ubrzava se  peristaltika  creva,  masni  depoi  se  prazne  iz  unutrašnjosti  organizma . Lepše  se  osećamo  zbog  toga,  okretniji  smo  ,  zadovoljniji,  bukvalno  imamo  utisak  kao  da  se  i  koža podmladi. Srce  svakako  rasterećenije  funkcioniše  u  postu zato  što  se nivo  holesterola  i  triglicerida  smanjuje  i  pluća  dišu  punim  kapacitetom”,  kaže  nutricionist a Sonja  Nikačević. 

    Promenila   se   svest  ljudi  ,  postali  su  odgovorniji  kada  je  zdravlje  u  pitanju ,  ali  se  još  uvek  posna   hrana  vezuje  za  praznike  poput  Vaskrsa  koji  se  približava i  aktuelnog  vaskršnjeg  posta.  To  je  najduži  i  najstrožiji  post  i  valja  ga  poštovati.  Međutim,  sve  je  stvar  izbora    da  li  će  neko  postiti  ili  ne i koliko  dugo. I odgovori  sugrađana  su  različiti  od  onih  koji  kažu  da  nisu  neki  vernici  ,  mlađih  kojima  smeta   takva hrana  ,  do  onih  koji  poste  sva četiri  posta  u  godini. 

   ,,Bitno,  je kaže stručnjak za pravilnu ishranu,  da  ulazak  u  post  bude  lagan kako  bi  se  organizam  polako  adaptirao” .  ,, To  isto  važi  ,  ističe  ona,  i  da  se  nakon  završetka   posta odmah  ne  posegne  za  jačom  hranom”.   ,,U  postu   moramo  ostati  pri  onim  osnovnim  parametrima  kako  da čuvamo  svoje  zdravlje,  a to  je  da  imamo  blagu  fizičku  aktivnost,  ne  intenzivnu  i  preteranu i  naravno  hidriranje  koje  ne  bi  trebalo  biti  manje  od  1,8  litara  po  danu vode  ili  nezaslađenog  čaja.  Posle svega  tog a možemo  da  očekujemo  regeneraciju  ćelija  i  pročišćavanje  tela”, kaže  Nikačević. 

      Posna  hrana  trebalo  bi  da bude  raznolika  , ističe    Nikačević. Da se  taj  kriterijum  zadovolji  najmanji  je  problem  jer  je   čačanska  pijaca  tokom  čitave  godine   bogato  snabdeven a i  voćem  i  povrćem koje  dominira  u  posnoj  hrani.  Tezge  su  prepune i  svojim  izgledom  mame  kupce,  sve  je  sveže,  zdravo,  ukusno.  I  bez obzira  koliko   ta  roba unosi  razdraganost  i  osećaj  lepote  i  zadovoljstva  ,  prodavci  su  iznenađeni   malom  potražnjom  .  Nema kupaca kažu,  ni  sa  postom  ni  bez  posta. Generalno  opala  je  kupovna moć,  ali  ovaj  petak  ,  ističu  malo  je  bolji,  nego  prethodni.  A  i  cene   ćute.  Nisu  povećane , čak  je  nešto  i  pojeftinilo poput  projinog  brašna.  Sve  su  nam  to  rekli  ovog  pijačnog  dana  bez  preteranog  optimizma  da  će  biti  bolje.  

     Inače,  umesto  mesa  na posnoj  trpezi  uglavnom  je  zastupljena  riba.  Vaskršnji    post dozvoljava unos  ove  namirnice  samo  na praznike  Cveti  i  Blagovesti.  Možda  je  i  zbog  toga  potražnja   ribe  u  ribarnicama   manja . Mada  ,  stičemo  utisak  da  baš i  nije  tako,  jer  prilikom  naše  posete  jednoj  od  trgovina sa  ovom  vrstom  robe  naš stalni  saradnik  prodavac  Zoran Zornić imao  je  pune  ruke  posla. 

    Posnoj  hrani  prilagođavaju  se  i   jelovnici .  Nutricionistkinja  Nikačević  kaže  da  taj  meni sadrži  sve  namirnice,  osim  hrane  životinjskog  porekla mesa,  mleka  i  mlečnih  proizvoda i  jaja. ,, Svakodnevno  ako  unosite  neku  leguminozu  poput  graška ,  boranije ,  pasulja,  sočiva,  vi  ste  nadomestili  proteine iako  su  oni  biljnog  porekla.  Sa druge  strane  postoje  i  sokovi  od  ceđenog  voća,  svežeg povrća,  obilje  salate  koja  je  bogata  vlaknima”,  dodaje  naša  sagovornica.       

     Bilo  kako  bilo  posna  hrana  postala  je  sve  zastupljenija .  I  nema  pravila.  Ovakav  način  ishrane koriste  sve  generacije,  od  mladih  do  onih  malo  starijih.   Izbor  je  individualan ,  ali  ono  što  smo  iz  razgovora  sa  stručnjakom  zaključili  je  da  pravilna ishrana   utiče  na  opšte  stanje  zdravlja,  ali  i  na izgled,  kožu ,  kosu ,  nokte.  Sve  ono  čemu  dame  prvenstveno  preferiraju. 

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Posna hrana sve  popularnija među  stanovništvom". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Minimalac od januara iznosi 53.592 dinara

Najveći udeo u minomanoj potrošačkoj korpi , čak 47,35 odsto čine hrana i bezalkoholna pića, dok je drugi najveći izdatak stanovanje, voda, struja, gas i ostali energenti.

Ujutru slab mraz, tokom dana do 6 stepeni

Pretežno sunčano biće na severu Banata, u Bačkoj, Sremu i zapadnoj Srbiji. U ostalim predelima umereno do potpuno oblačno, posle podne ponegde na jugoistoku uz kratkotrajno provejavanje slabog snega.

Prvi  put  otvoreno  klizalište  u   Lučanima 

    Prvi put  ove  godine  u  Lučanima  je   otvoreno  klizalište  namenjeno  prvenstveno  najmlađim  sugrađanima,  ali  njegove  usluge  moći  će  da  koriste  i  malo  stariji.  Inicijativu  za postavljanje    pokrenuli  su  predstavnici  hotela  Lučani  i uz … […]

U Crvenom krstu u Čačku upriličeno druženje penzionera

U susret praznicma u okviru  Kluba penzionera Crvenog krsta u Čačku upriličeno je druženje. Ovom prilikom penzioneri su imali mogućnost  da srede frizuru, ili da urade neki od kozmetičkih tretmana. ,,Stariji  članovi  Crvenog… […]

Besplatan parking povodom novogodišnje podele paketića  na Zlatiboru

Iz TO Zlatibor obaveštavaju da povodom novogodišnje podele paketića za decu sa teritorije opštine Čajetina, koji će se održati u petak 27 decembra na Kraljevom trgu, JP „Zlatibor“ Čajetina je obezbedila besplatan parking… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
94

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Posna hrana sve  popularnija među  stanovništvom

31/03/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

Zbog  brojnih  benefita  na zdravlje  ljudi  ,  posna  hrana postala  je  sve  popularnija među  stanovništvom   u  poslednje  vreme.   Stručnjaci  kažu  da  takav   način  ishrane  ne može  loše  uticati  na organizam  bez  obzira  koliko  se  dugo  primenjuje  ,  da  li  je  to  samo  uoči    verskih   praznika   ili  i  u  vreme  običnih  dana .  Savetuju  blagu  fizičku  aktivnost  i  unos  dovoljne  količine  tečnosti.  Na jelovniku  dominiraju  povrće  i  voće  kojom  je  čačanska  pijaca  bogata  tokom  čitave  godine.  

    Posne  hrane  mnogi  sugrađani  se  sete  samo  u  vreme  posta  uoči  velikih   religijskih  praznika koji  podrazumeva  uzdržavanje  od  jela  i  pića. I  dok  je  u  jednom  periodu  to  bilo  pomodarstvo,  jer  su  veru  i  na taj  način  ,  počeli  mnogi  da  poštuju više   nego  ranije  ,  vremena su  se  promenila.  Struka  je  uspela  da  utiče  na  populaciju   da  vodi  računa  o  svom  zdravlju,  a način  ishrane  je   prva  karika  u  tom  lancu.   Stručnjaci  tvrde  da je  posna hrana  zdravija  iz  više  razloga.  ,, S obzirom  da post  ne  podrazumeva  unošenje namirnica životinjskog  porekla ,  samim  tim  se  ne  unose  zasićene  masne  kiseline  svakako  se  čisti  digestivni  trakt. Ubrzava se  peristaltika  creva,  masni  depoi  se  prazne  iz  unutrašnjosti  organizma . Lepše  se  osećamo  zbog  toga,  okretniji  smo  ,  zadovoljniji,  bukvalno  imamo  utisak  kao  da  se  i  koža podmladi. Srce  svakako  rasterećenije  funkcioniše  u  postu zato  što  se nivo  holesterola  i  triglicerida  smanjuje  i  pluća  dišu  punim  kapacitetom”,  kaže  nutricionist a Sonja  Nikačević. 

    Promenila   se   svest  ljudi  ,  postali  su  odgovorniji  kada  je  zdravlje  u  pitanju ,  ali  se  još  uvek  posna   hrana  vezuje  za  praznike  poput  Vaskrsa  koji  se  približava i  aktuelnog  vaskršnjeg  posta.  To  je  najduži  i  najstrožiji  post  i  valja  ga  poštovati.  Međutim,  sve  je  stvar  izbora    da  li  će  neko  postiti  ili  ne i koliko  dugo. I odgovori  sugrađana  su  različiti  od  onih  koji  kažu  da  nisu  neki  vernici  ,  mlađih  kojima  smeta   takva hrana  ,  do  onih  koji  poste  sva četiri  posta  u  godini. 

   ,,Bitno,  je kaže stručnjak za pravilnu ishranu,  da  ulazak  u  post  bude  lagan kako  bi  se  organizam  polako  adaptirao” .  ,, To  isto  važi  ,  ističe  ona,  i  da  se  nakon  završetka   posta odmah  ne  posegne  za  jačom  hranom”.   ,,U  postu   moramo  ostati  pri  onim  osnovnim  parametrima  kako  da čuvamo  svoje  zdravlje,  a to  je  da  imamo  blagu  fizičku  aktivnost,  ne  intenzivnu  i  preteranu i  naravno  hidriranje  koje  ne  bi  trebalo  biti  manje  od  1,8  litara  po  danu vode  ili  nezaslađenog  čaja.  Posle svega  tog a možemo  da  očekujemo  regeneraciju  ćelija  i  pročišćavanje  tela”, kaže  Nikačević. 

      Posna  hrana  trebalo  bi  da bude  raznolika  , ističe    Nikačević. Da se  taj  kriterijum  zadovolji  najmanji  je  problem  jer  je   čačanska  pijaca  tokom  čitave  godine   bogato  snabdeven a i  voćem  i  povrćem koje  dominira  u  posnoj  hrani.  Tezge  su  prepune i  svojim  izgledom  mame  kupce,  sve  je  sveže,  zdravo,  ukusno.  I  bez obzira  koliko   ta  roba unosi  razdraganost  i  osećaj  lepote  i  zadovoljstva  ,  prodavci  su  iznenađeni   malom  potražnjom  .  Nema kupaca kažu,  ni  sa  postom  ni  bez  posta. Generalno  opala  je  kupovna moć,  ali  ovaj  petak  ,  ističu  malo  je  bolji,  nego  prethodni.  A  i  cene   ćute.  Nisu  povećane , čak  je  nešto  i  pojeftinilo poput  projinog  brašna.  Sve  su  nam  to  rekli  ovog  pijačnog  dana  bez  preteranog  optimizma  da  će  biti  bolje.  

     Inače,  umesto  mesa  na posnoj  trpezi  uglavnom  je  zastupljena  riba.  Vaskršnji    post dozvoljava unos  ove  namirnice  samo  na praznike  Cveti  i  Blagovesti.  Možda  je  i  zbog  toga  potražnja   ribe  u  ribarnicama   manja . Mada  ,  stičemo  utisak  da  baš i  nije  tako,  jer  prilikom  naše  posete  jednoj  od  trgovina sa  ovom  vrstom  robe  naš stalni  saradnik  prodavac  Zoran Zornić imao  je  pune  ruke  posla. 

    Posnoj  hrani  prilagođavaju  se  i   jelovnici .  Nutricionistkinja  Nikačević  kaže  da  taj  meni sadrži  sve  namirnice,  osim  hrane  životinjskog  porekla mesa,  mleka  i  mlečnih  proizvoda i  jaja. ,, Svakodnevno  ako  unosite  neku  leguminozu  poput  graška ,  boranije ,  pasulja,  sočiva,  vi  ste  nadomestili  proteine iako  su  oni  biljnog  porekla.  Sa druge  strane  postoje  i  sokovi  od  ceđenog  voća,  svežeg povrća,  obilje  salate  koja  je  bogata  vlaknima”,  dodaje  naša  sagovornica.       

     Bilo  kako  bilo  posna  hrana  postala  je  sve  zastupljenija .  I  nema  pravila.  Ovakav  način  ishrane koriste  sve  generacije,  od  mladih  do  onih  malo  starijih.   Izbor  je  individualan ,  ali  ono  što  smo  iz  razgovora  sa  stručnjakom  zaključili  je  da  pravilna ishrana   utiče  na  opšte  stanje  zdravlja,  ali  i  na izgled,  kožu ,  kosu ,  nokte.  Sve  ono  čemu  dame  prvenstveno  preferiraju. 

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Posna hrana sve  popularnija među  stanovništvom". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Minimalac od januara iznosi 53.592 dinara

Najveći udeo u minomanoj potrošačkoj korpi , čak 47,35 odsto čine hrana i bezalkoholna pića, dok je drugi najveći izdatak stanovanje, voda, struja, gas i ostali energenti.

Ujutru slab mraz, tokom dana do 6 stepeni

Pretežno sunčano biće na severu Banata, u Bačkoj, Sremu i zapadnoj Srbiji. U ostalim predelima umereno do potpuno oblačno, posle podne ponegde na jugoistoku uz kratkotrajno provejavanje slabog snega.

Prvi  put  otvoreno  klizalište  u   Lučanima 

    Prvi put  ove  godine  u  Lučanima  je   otvoreno  klizalište  namenjeno  prvenstveno  najmlađim  sugrađanima,  ali  njegove  usluge  moći  će  da  koriste  i  malo  stariji.  Inicijativu  za postavljanje    pokrenuli  su  predstavnici  hotela  Lučani  i uz … […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up