Zbog brojnih benefita na zdravlje ljudi , posna hrana postala je sve popularnija među stanovništvom u poslednje vreme. Stručnjaci kažu da takav način ishrane ne može loše uticati na organizam bez obzira koliko se dugo primenjuje , da li je to samo uoči verskih praznika ili i u vreme običnih dana . Savetuju blagu fizičku aktivnost i unos dovoljne količine tečnosti. Na jelovniku dominiraju povrće i voće kojom je čačanska pijaca bogata tokom čitave godine.
Posne hrane mnogi sugrađani se sete samo u vreme posta uoči velikih religijskih praznika koji podrazumeva uzdržavanje od jela i pića. I dok je u jednom periodu to bilo pomodarstvo, jer su veru i na taj način , počeli mnogi da poštuju više nego ranije , vremena su se promenila. Struka je uspela da utiče na populaciju da vodi računa o svom zdravlju, a način ishrane je prva karika u tom lancu. Stručnjaci tvrde da je posna hrana zdravija iz više razloga. ,, S obzirom da post ne podrazumeva unošenje namirnica životinjskog porekla , samim tim se ne unose zasićene masne kiseline svakako se čisti digestivni trakt. Ubrzava se peristaltika creva, masni depoi se prazne iz unutrašnjosti organizma . Lepše se osećamo zbog toga, okretniji smo , zadovoljniji, bukvalno imamo utisak kao da se i koža podmladi. Srce svakako rasterećenije funkcioniše u postu zato što se nivo holesterola i triglicerida smanjuje i pluća dišu punim kapacitetom”, kaže nutricionist a Sonja Nikačević.
Promenila se svest ljudi , postali su odgovorniji kada je zdravlje u pitanju , ali se još uvek posna hrana vezuje za praznike poput Vaskrsa koji se približava i aktuelnog vaskršnjeg posta. To je najduži i najstrožiji post i valja ga poštovati. Međutim, sve je stvar izbora da li će neko postiti ili ne i koliko dugo. I odgovori sugrađana su različiti od onih koji kažu da nisu neki vernici , mlađih kojima smeta takva hrana , do onih koji poste sva četiri posta u godini.
,,Bitno, je kaže stručnjak za pravilnu ishranu, da ulazak u post bude lagan kako bi se organizam polako adaptirao” . ,, To isto važi , ističe ona, i da se nakon završetka posta odmah ne posegne za jačom hranom”. ,,U postu moramo ostati pri onim osnovnim parametrima kako da čuvamo svoje zdravlje, a to je da imamo blagu fizičku aktivnost, ne intenzivnu i preteranu i naravno hidriranje koje ne bi trebalo biti manje od 1,8 litara po danu vode ili nezaslađenog čaja. Posle svega tog a možemo da očekujemo regeneraciju ćelija i pročišćavanje tela”, kaže Nikačević.
Posna hrana trebalo bi da bude raznolika , ističe Nikačević. Da se taj kriterijum zadovolji najmanji je problem jer je čačanska pijaca tokom čitave godine bogato snabdeven a i voćem i povrćem koje dominira u posnoj hrani. Tezge su prepune i svojim izgledom mame kupce, sve je sveže, zdravo, ukusno. I bez obzira koliko ta roba unosi razdraganost i osećaj lepote i zadovoljstva , prodavci su iznenađeni malom potražnjom . Nema kupaca kažu, ni sa postom ni bez posta. Generalno opala je kupovna moć, ali ovaj petak , ističu malo je bolji, nego prethodni. A i cene ćute. Nisu povećane , čak je nešto i pojeftinilo poput projinog brašna. Sve su nam to rekli ovog pijačnog dana bez preteranog optimizma da će biti bolje.
Inače, umesto mesa na posnoj trpezi uglavnom je zastupljena riba. Vaskršnji post dozvoljava unos ove namirnice samo na praznike Cveti i Blagovesti. Možda je i zbog toga potražnja ribe u ribarnicama manja . Mada , stičemo utisak da baš i nije tako, jer prilikom naše posete jednoj od trgovina sa ovom vrstom robe naš stalni saradnik prodavac Zoran Zornić imao je pune ruke posla.
Posnoj hrani prilagođavaju se i jelovnici . Nutricionistkinja Nikačević kaže da taj meni sadrži sve namirnice, osim hrane životinjskog porekla mesa, mleka i mlečnih proizvoda i jaja. ,, Svakodnevno ako unosite neku leguminozu poput graška , boranije , pasulja, sočiva, vi ste nadomestili proteine iako su oni biljnog porekla. Sa druge strane postoje i sokovi od ceđenog voća, svežeg povrća, obilje salate koja je bogata vlaknima”, dodaje naša sagovornica.
Bilo kako bilo posna hrana postala je sve zastupljenija . I nema pravila. Ovakav način ishrane koriste sve generacije, od mladih do onih malo starijih. Izbor je individualan , ali ono što smo iz razgovora sa stručnjakom zaključili je da pravilna ishrana utiče na opšte stanje zdravlja, ali i na izgled, kožu , kosu , nokte. Sve ono čemu dame prvenstveno preferiraju.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Posna hrana sve popularnija među stanovništvom". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
Najveći udeo u minomanoj potrošačkoj korpi , čak 47,35 odsto čine hrana i bezalkoholna pića, dok je drugi najveći izdatak stanovanje, voda, struja, gas i ostali energenti.
Pretežno sunčano biće na severu Banata, u Bačkoj, Sremu i zapadnoj Srbiji. U ostalim predelima umereno do potpuno oblačno, posle podne ponegde na jugoistoku uz kratkotrajno provejavanje slabog snega.
Prvi put ove godine u Lučanima je otvoreno klizalište namenjeno prvenstveno najmlađim sugrađanima, ali njegove usluge moći će da koriste i malo stariji. Inicijativu za postavljanje pokrenuli su predstavnici hotela Lučani i uz … […]
U susret praznicma u okviru Kluba penzionera Crvenog krsta u Čačku upriličeno je druženje. Ovom prilikom penzioneri su imali mogućnost da srede frizuru, ili da urade neki od kozmetičkih tretmana. ,,Stariji članovi Crvenog… […]
Iz TO Zlatibor obaveštavaju da povodom novogodišnje podele paketića za decu sa teritorije opštine Čajetina, koji će se održati u petak 27 decembra na Kraljevom trgu, JP „Zlatibor“ Čajetina je obezbedila besplatan parking… […]
Zbog brojnih benefita na zdravlje ljudi , posna hrana postala je sve popularnija među stanovništvom u poslednje vreme. Stručnjaci kažu da takav način ishrane ne može loše uticati na organizam bez obzira koliko se dugo primenjuje , da li je to samo uoči verskih praznika ili i u vreme običnih dana . Savetuju blagu fizičku aktivnost i unos dovoljne količine tečnosti. Na jelovniku dominiraju povrće i voće kojom je čačanska pijaca bogata tokom čitave godine.
Posne hrane mnogi sugrađani se sete samo u vreme posta uoči velikih religijskih praznika koji podrazumeva uzdržavanje od jela i pića. I dok je u jednom periodu to bilo pomodarstvo, jer su veru i na taj način , počeli mnogi da poštuju više nego ranije , vremena su se promenila. Struka je uspela da utiče na populaciju da vodi računa o svom zdravlju, a način ishrane je prva karika u tom lancu. Stručnjaci tvrde da je posna hrana zdravija iz više razloga. ,, S obzirom da post ne podrazumeva unošenje namirnica životinjskog porekla , samim tim se ne unose zasićene masne kiseline svakako se čisti digestivni trakt. Ubrzava se peristaltika creva, masni depoi se prazne iz unutrašnjosti organizma . Lepše se osećamo zbog toga, okretniji smo , zadovoljniji, bukvalno imamo utisak kao da se i koža podmladi. Srce svakako rasterećenije funkcioniše u postu zato što se nivo holesterola i triglicerida smanjuje i pluća dišu punim kapacitetom”, kaže nutricionist a Sonja Nikačević.
Promenila se svest ljudi , postali su odgovorniji kada je zdravlje u pitanju , ali se još uvek posna hrana vezuje za praznike poput Vaskrsa koji se približava i aktuelnog vaskršnjeg posta. To je najduži i najstrožiji post i valja ga poštovati. Međutim, sve je stvar izbora da li će neko postiti ili ne i koliko dugo. I odgovori sugrađana su različiti od onih koji kažu da nisu neki vernici , mlađih kojima smeta takva hrana , do onih koji poste sva četiri posta u godini.
,,Bitno, je kaže stručnjak za pravilnu ishranu, da ulazak u post bude lagan kako bi se organizam polako adaptirao” . ,, To isto važi , ističe ona, i da se nakon završetka posta odmah ne posegne za jačom hranom”. ,,U postu moramo ostati pri onim osnovnim parametrima kako da čuvamo svoje zdravlje, a to je da imamo blagu fizičku aktivnost, ne intenzivnu i preteranu i naravno hidriranje koje ne bi trebalo biti manje od 1,8 litara po danu vode ili nezaslađenog čaja. Posle svega tog a možemo da očekujemo regeneraciju ćelija i pročišćavanje tela”, kaže Nikačević.
Posna hrana trebalo bi da bude raznolika , ističe Nikačević. Da se taj kriterijum zadovolji najmanji je problem jer je čačanska pijaca tokom čitave godine bogato snabdeven a i voćem i povrćem koje dominira u posnoj hrani. Tezge su prepune i svojim izgledom mame kupce, sve je sveže, zdravo, ukusno. I bez obzira koliko ta roba unosi razdraganost i osećaj lepote i zadovoljstva , prodavci su iznenađeni malom potražnjom . Nema kupaca kažu, ni sa postom ni bez posta. Generalno opala je kupovna moć, ali ovaj petak , ističu malo je bolji, nego prethodni. A i cene ćute. Nisu povećane , čak je nešto i pojeftinilo poput projinog brašna. Sve su nam to rekli ovog pijačnog dana bez preteranog optimizma da će biti bolje.
Inače, umesto mesa na posnoj trpezi uglavnom je zastupljena riba. Vaskršnji post dozvoljava unos ove namirnice samo na praznike Cveti i Blagovesti. Možda je i zbog toga potražnja ribe u ribarnicama manja . Mada , stičemo utisak da baš i nije tako, jer prilikom naše posete jednoj od trgovina sa ovom vrstom robe naš stalni saradnik prodavac Zoran Zornić imao je pune ruke posla.
Posnoj hrani prilagođavaju se i jelovnici . Nutricionistkinja Nikačević kaže da taj meni sadrži sve namirnice, osim hrane životinjskog porekla mesa, mleka i mlečnih proizvoda i jaja. ,, Svakodnevno ako unosite neku leguminozu poput graška , boranije , pasulja, sočiva, vi ste nadomestili proteine iako su oni biljnog porekla. Sa druge strane postoje i sokovi od ceđenog voća, svežeg povrća, obilje salate koja je bogata vlaknima”, dodaje naša sagovornica.
Bilo kako bilo posna hrana postala je sve zastupljenija . I nema pravila. Ovakav način ishrane koriste sve generacije, od mladih do onih malo starijih. Izbor je individualan , ali ono što smo iz razgovora sa stručnjakom zaključili je da pravilna ishrana utiče na opšte stanje zdravlja, ali i na izgled, kožu , kosu , nokte. Sve ono čemu dame prvenstveno preferiraju.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Posna hrana sve popularnija među stanovništvom". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Najveći udeo u minomanoj potrošačkoj korpi , čak 47,35 odsto čine hrana i bezalkoholna pića, dok je drugi najveći izdatak stanovanje, voda, struja, gas i ostali energenti.
Pretežno sunčano biće na severu Banata, u Bačkoj, Sremu i zapadnoj Srbiji. U ostalim predelima umereno do potpuno oblačno, posle podne ponegde na jugoistoku uz kratkotrajno provejavanje slabog snega.
Prvi put ove godine u Lučanima je otvoreno klizalište namenjeno prvenstveno najmlađim sugrađanima, ali njegove usluge moći će da koriste i malo stariji. Inicijativu za postavljanje pokrenuli su predstavnici hotela Lučani i uz … […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.