Prolećni radovi u voćnjacima i zaštita od prolećnih mrazeva
Prolećni radovi u voćnjacima i zaštita od prolećnih mrazeva
31/03/2024
Autor:
Dušica Polić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U voćnjacima na području Zlatiborskog okruga tokom prethodnih meseci u najvećem broju aktivnih zasada uglavnom su ispoštovane preporuke zaštitara, generalna je ocena sa terena stručnjaka Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice. U zasadima koštičavog voća tokom februara i marta meseca primenjene su krečne mešavine kako bi se usporila vegetacija i odložila faza cvetanja, a time i smanjila opasnost od ranih prolećnih mrazeva. Na regionu Zlatiborskog okruga, medjutim, rizik od poznih prolećnih mrazeva seže do polovine maja.
“Zasadi kajsija, kojih mi istina, na regionu nemamo mnogo, već su bili u fazi cvetanja i tu imamo delimičnu štetu uglavnom u rečnim dolinama i kotlinama gde su zabeležene temperature do minus 3 stepena. Tu imamo nekih 20-ak do 30 % oštećenja i retka su mesta gde su oštećenja veća. Međutim, na regionu Zlatiborskog okruga rizik od poznih prolećnih mrazeva je čak do 15 maja, pa tako da mi imamo čitav april i početak maja u riziku. Za sada je situacija pod kontrolom. U protekloj sednici smo imali pojavu snega kakvog praktično nije bilo ni u januaru. Odmah potom bio je i nagli, ogroman porast temperature, što će već u toku ove nedelje, a sledeće sasvim sigurno, dovesti do cvetanja u svim zasadima. Mislim prevashodno na koštičavo voće, šljivu, jabuku, a i neke rane sorte krušaka su već u ranoj fazi cvetanja”, kaže Milenko Gavrilović, stručnajk u oblasti zaštite voća PSSS Užice.
Trenutna faza cvetanja , formiranja plodova i precvetavanja u voćnim sadaima istovremeno je i najosetljivija po pitanju prolećnih mrazeva. U ovoj fazi vegetacije u voćnjacima posebno treba obratiti pažnju na pojavu prisustva bakterije Pseudomonas i monilije, jedne od najopasnijih bolesti u voćnjacima svih koštičavih, ali i jabučastih vrsta.
“Jedno je gljivično oboljenje, drugo bakterijsko, a simptomi su vrlo slični, tako da moramo pored fungicida koristiti i određeni baktericid da bismo bili potpuno sigurni da ćemo zaštititi voće u fazi cvetanja na adekvatan način. Za zaštitu od monilije naravno, proizvođači to dobro znaju, mogu se koristiti sredstva na bazi difenokonazola i to su već sve dobro poznati preparati. Za zaštitu od bakterijskih infekcija mogu se koristiti neki bakterijski preparati na bazi Bacillus subtilis i jedino kombinacija ta dva sredstva daje prave rezultate,” objašnjava Gavrilović.
Nije ova zima ni pčelarima baš išla na ruku i posebno u ovoj fazi zaštite voća i korišćenja preparata , a u obostarnom interesu i pčelara i voćara, važno je tempirati vreme prskanja u kasnim popodnevnim satima.
“Pčelari su takođe imali tešku zimu i posebno kolebanje temperatura nije pogodovalo uzgoju i preživljavanju pčela tokom zime. Ako temperatura ovako nastavi da raste vrlo brzo ćemo ući u fazu precvetavanja, u pitanju je nekoliko, pet do sedam dana. U fazi precvetavanja nas očekuje tretman protiv šljivine ose koji je uvek kritična tačka što se tiče trovanja pčela, pa bih skrenuo pažnju da seposebno vodi računa o tome da taj tretman bude u kasnim popodnevnim satima i da se strogo vodi računa da u zasadu nema pčela.”
U malinjacima trenutno prioritet treba da budu radovi na uklanjanju cvetajućeg korova u zasadima i suzbijanje korova.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Prolećni radovi u voćnjacima i zaštita od prolećnih mrazeva". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Prolećni radovi u voćnjacima i zaštita od prolećnih mrazeva
31/03/2024
Autor:
Dušica Polić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U voćnjacima na području Zlatiborskog okruga tokom prethodnih meseci u najvećem broju aktivnih zasada uglavnom su ispoštovane preporuke zaštitara, generalna je ocena sa terena stručnjaka Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice. U zasadima koštičavog voća tokom februara i marta meseca primenjene su krečne mešavine kako bi se usporila vegetacija i odložila faza cvetanja, a time i smanjila opasnost od ranih prolećnih mrazeva. Na regionu Zlatiborskog okruga, medjutim, rizik od poznih prolećnih mrazeva seže do polovine maja.
“Zasadi kajsija, kojih mi istina, na regionu nemamo mnogo, već su bili u fazi cvetanja i tu imamo delimičnu štetu uglavnom u rečnim dolinama i kotlinama gde su zabeležene temperature do minus 3 stepena. Tu imamo nekih 20-ak do 30 % oštećenja i retka su mesta gde su oštećenja veća. Međutim, na regionu Zlatiborskog okruga rizik od poznih prolećnih mrazeva je čak do 15 maja, pa tako da mi imamo čitav april i početak maja u riziku. Za sada je situacija pod kontrolom. U protekloj sednici smo imali pojavu snega kakvog praktično nije bilo ni u januaru. Odmah potom bio je i nagli, ogroman porast temperature, što će već u toku ove nedelje, a sledeće sasvim sigurno, dovesti do cvetanja u svim zasadima. Mislim prevashodno na koštičavo voće, šljivu, jabuku, a i neke rane sorte krušaka su već u ranoj fazi cvetanja”, kaže Milenko Gavrilović, stručnajk u oblasti zaštite voća PSSS Užice.
Trenutna faza cvetanja , formiranja plodova i precvetavanja u voćnim sadaima istovremeno je i najosetljivija po pitanju prolećnih mrazeva. U ovoj fazi vegetacije u voćnjacima posebno treba obratiti pažnju na pojavu prisustva bakterije Pseudomonas i monilije, jedne od najopasnijih bolesti u voćnjacima svih koštičavih, ali i jabučastih vrsta.
“Jedno je gljivično oboljenje, drugo bakterijsko, a simptomi su vrlo slični, tako da moramo pored fungicida koristiti i određeni baktericid da bismo bili potpuno sigurni da ćemo zaštititi voće u fazi cvetanja na adekvatan način. Za zaštitu od monilije naravno, proizvođači to dobro znaju, mogu se koristiti sredstva na bazi difenokonazola i to su već sve dobro poznati preparati. Za zaštitu od bakterijskih infekcija mogu se koristiti neki bakterijski preparati na bazi Bacillus subtilis i jedino kombinacija ta dva sredstva daje prave rezultate,” objašnjava Gavrilović.
Nije ova zima ni pčelarima baš išla na ruku i posebno u ovoj fazi zaštite voća i korišćenja preparata , a u obostarnom interesu i pčelara i voćara, važno je tempirati vreme prskanja u kasnim popodnevnim satima.
“Pčelari su takođe imali tešku zimu i posebno kolebanje temperatura nije pogodovalo uzgoju i preživljavanju pčela tokom zime. Ako temperatura ovako nastavi da raste vrlo brzo ćemo ući u fazu precvetavanja, u pitanju je nekoliko, pet do sedam dana. U fazi precvetavanja nas očekuje tretman protiv šljivine ose koji je uvek kritična tačka što se tiče trovanja pčela, pa bih skrenuo pažnju da seposebno vodi računa o tome da taj tretman bude u kasnim popodnevnim satima i da se strogo vodi računa da u zasadu nema pčela.”
U malinjacima trenutno prioritet treba da budu radovi na uklanjanju cvetajućeg korova u zasadima i suzbijanje korova.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Prolećni radovi u voćnjacima i zaštita od prolećnih mrazeva". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.