Zbog nedostatka radnika koji se bave orezivanjem voća, voćari su se samo organizovali i oni koji su obavili zimsku rezidbu već su započeli zaštitu voća. Zimska rezidba je važna zbog usporavanja vegetacije, kažu stručnjaci za voćarstvo I naglašavaju da od toga kako se obavi ovaj posao zavisi i prinos i kvalitet roda. Vreme je i sadnje pa preporučuju , proizvođačima da ne eksperimentišu zbog klimatskih promene i sade južno voće , što je postalo pomodarstvo, već kao što je uobičajeno da sade šljive, kajsije , jagode , kruške , dunje.
Rezidba voća je u puno jeku. Problem predstavlja nedostatak kvalitetnih rezača, ali i odgovarajućih alata da bi taj posao bio dobro obavljen.Uz napomenu da bi trebalo kombinovati zimsku i letnju rezidbu , stručnjak za voćarstvo dr Aleksandar Leposavić kaže da je orezivanje voća u ovom periodu važna mera jer usporava vegetaciju. ,, Dokazano je da voćke koje su pravilno i kvalitetno orezane za nekih čak 10 i višđe dana sporije kreću zato što im se ti fiziološki najaktivniji delovi rezidbom odstranjuju i samim tim voćka kasnije kreće u vegetaciju. Treba kombinovati zimsku i letnju rezidbu . Ranije je letnja rezidba bila izuzetno malo zastupljena. Ona je poželjna, izuzetno kod koštičavog voća , tako da kod pojedinih voćnih vrsta taj procenat letnje rezidbe bude zastupljen 40 posto . Kod trešnje i višnje je poželjna letnja rezidba i daje jako dobre rezultate. Zimska i letnja rezidba se ne rade po istom principu i to zna dobar deo rezača. Ukoliko se te dve rezidbe urade na isti način dolazi do smanjenja rodnog potencijala , do poremećaja u procesu organogeneze i samim tim do smanjenja prinosa u sledećoj vegetaciji, ali dobre su i jedna i druga rezidba”, detaljno objašnjava dr Leposavić. On kaže da u ovom periodu osim pojave različitih bolesti , problem predstavljaju štetočine , odnosno insekti koji su krenuli zbog toplog vremena. Zbog štetočin a , ali i bolesti , nakon rezidbe započinje se sa zaštitom voća.
,, Što se tiče bolesti kod tih najranije kretajućih voćnih vrsta , kao što su kajsija i breskva, najveću opasnost predstavlja bakterija prisutna svuda i ona pravi veliki problem ne samo u Srbiji, već i u čitavom svetu.malo je specifična zaštita što se tiče bakterija. Zbog preventive je važno da biljke pravilno zazime da se smanji taj infektivni potencijal. Koriste se različita sredstva kao što su ekstakti u kombinaciji sa aminokiselinama i to dovodi do dezintegracije bakterije . Inače, zabranjena je upotreba antibiotika u biljnoj proizvodnji . To proizvođači znaju, ali i pored toga ranije su kod pojave ervinije kod kruške, jabuke i dunje koristili su antibiotike što nije dobro”, priča naš sagovornik.
Na žalost, zbog izmenjene klime vegetacija je već krenula kod pojedinih voćnih vrsta . Leposavić navodi primer ranih sorti kajsije u Miokovcima koje su već cvetale što , kaže on , nikako nije dobro.
Vreme je i za sadnju . Dr Leposavić podseća da je vladalo veliko interesovanje za sadnim materijalom Instituta za voćarstvi i da su u deficitu sa pojedinim vrstama i sortama voća zbog velike potražnje . Savetuje obavljanje pojedinih agronomskih mera i radnji kako bi se započela sadnja. Naš sagovornik preporučuje da se sadi voće, ono koje je i do sada bilo popularno na našem području bez obzira na klimu. Polakomili su se mnogi za južnim voćem, ali on kaže da se manu tog posla i sade šljive , kajsije, jagode.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pravilnom rezidbom do dobre rodnosti voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Zbog nedostatka radnika koji se bave orezivanjem voća, voćari su se samo organizovali i oni koji su obavili zimsku rezidbu već su započeli zaštitu voća. Zimska rezidba je važna zbog usporavanja vegetacije, kažu stručnjaci za voćarstvo I naglašavaju da od toga kako se obavi ovaj posao zavisi i prinos i kvalitet roda. Vreme je i sadnje pa preporučuju , proizvođačima da ne eksperimentišu zbog klimatskih promene i sade južno voće , što je postalo pomodarstvo, već kao što je uobičajeno da sade šljive, kajsije , jagode , kruške , dunje.
Rezidba voća je u puno jeku. Problem predstavlja nedostatak kvalitetnih rezača, ali i odgovarajućih alata da bi taj posao bio dobro obavljen.Uz napomenu da bi trebalo kombinovati zimsku i letnju rezidbu , stručnjak za voćarstvo dr Aleksandar Leposavić kaže da je orezivanje voća u ovom periodu važna mera jer usporava vegetaciju. ,, Dokazano je da voćke koje su pravilno i kvalitetno orezane za nekih čak 10 i višđe dana sporije kreću zato što im se ti fiziološki najaktivniji delovi rezidbom odstranjuju i samim tim voćka kasnije kreće u vegetaciju. Treba kombinovati zimsku i letnju rezidbu . Ranije je letnja rezidba bila izuzetno malo zastupljena. Ona je poželjna, izuzetno kod koštičavog voća , tako da kod pojedinih voćnih vrsta taj procenat letnje rezidbe bude zastupljen 40 posto . Kod trešnje i višnje je poželjna letnja rezidba i daje jako dobre rezultate. Zimska i letnja rezidba se ne rade po istom principu i to zna dobar deo rezača. Ukoliko se te dve rezidbe urade na isti način dolazi do smanjenja rodnog potencijala , do poremećaja u procesu organogeneze i samim tim do smanjenja prinosa u sledećoj vegetaciji, ali dobre su i jedna i druga rezidba”, detaljno objašnjava dr Leposavić. On kaže da u ovom periodu osim pojave različitih bolesti , problem predstavljaju štetočine , odnosno insekti koji su krenuli zbog toplog vremena. Zbog štetočin a , ali i bolesti , nakon rezidbe započinje se sa zaštitom voća.
,, Što se tiče bolesti kod tih najranije kretajućih voćnih vrsta , kao što su kajsija i breskva, najveću opasnost predstavlja bakterija prisutna svuda i ona pravi veliki problem ne samo u Srbiji, već i u čitavom svetu.malo je specifična zaštita što se tiče bakterija. Zbog preventive je važno da biljke pravilno zazime da se smanji taj infektivni potencijal. Koriste se različita sredstva kao što su ekstakti u kombinaciji sa aminokiselinama i to dovodi do dezintegracije bakterije . Inače, zabranjena je upotreba antibiotika u biljnoj proizvodnji . To proizvođači znaju, ali i pored toga ranije su kod pojave ervinije kod kruške, jabuke i dunje koristili su antibiotike što nije dobro”, priča naš sagovornik.
Na žalost, zbog izmenjene klime vegetacija je već krenula kod pojedinih voćnih vrsta . Leposavić navodi primer ranih sorti kajsije u Miokovcima koje su već cvetale što , kaže on , nikako nije dobro.
Vreme je i za sadnju . Dr Leposavić podseća da je vladalo veliko interesovanje za sadnim materijalom Instituta za voćarstvi i da su u deficitu sa pojedinim vrstama i sortama voća zbog velike potražnje . Savetuje obavljanje pojedinih agronomskih mera i radnji kako bi se započela sadnja. Naš sagovornik preporučuje da se sadi voće, ono koje je i do sada bilo popularno na našem području bez obzira na klimu. Polakomili su se mnogi za južnim voćem, ali on kaže da se manu tog posla i sade šljive , kajsije, jagode.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pravilnom rezidbom do dobre rodnosti voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.