Otvorena “Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkat

Otvorena “Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkat

01/03/2024

Autor: 

Info Press

Izvor: InfoPress

Foto: Tv Lav

 Zlatiborsko selo Mačkat, gde se održava 22. Sajam suvomesnatih proizvoda, poznatiji kao “Pršutijada”,od danas do nedelje je prestonica pršute, kobasice, svinjske stelje i ostalih suvomesnatih proizvoda.

Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način koji je nepromenjen već stotinama godina, a i samo selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Porodica Brković, koja se decenijama unazad bavi preradom mesa, ove godine osvojila je tri medalje na Pršutijadi. Pripale su im dve zlatne, za slaninu i ovčiju stelju i bronzana za kobasicu.

“ Mi gledamo da biramo pre svega kvalitetne sirovine, imamo izuzetno pogodnu klimu. Veliki trud stoji iza svega toga, i čini mi se da su sve ove medalje potvrda dosadašnjeg rada i truda, ali evo i dolaze nagrade za taj uspeh”, kaže Andrijana Brković, proizvođač suvomesnatih proizvoda.

Prerada mesa je u zlatiborskim selima tradicija, što dokazuju nove generacije koje su nasledile taj posao.

“Ja sam treća generacija. Pre mene je bio deda, tata, sada i ja. Zajedno svi pokušavamo da održimo tu tradiciju i čini mi se ddau tome uspevamo”, kaže Andrijana.

I Šopalovići  iz sela Mačkat, koji su ove godine osvojili četiri nagrade, su porodična firma, koja je sačuvala tradiciju.

“Pradeda je to počeo, deda nastavio. Otac malo modernizovao, uveo HASAP, napravio klanicu, po evropskimm standardima,  ja nastavio ..To je neka naša tradicija. Nisam ja ništa dodavao, malo neke nijanse su se popravljene. To je receptura koja traje generacijama”, kaže Nebojša Šopalović, proizvođač suvomesnatih proizvoda iz Mačkata.

Upravo tradicija, koja je nastala kao nužda pre više stotina godina,  ali i geografsko podneblje, nadmorska visina, vetrovi, kao i način prerade mesa, razlog su visokog kvaliteta.

“Ovo je proizvod koji je verzan za naš kraj, tradicija je sa ovog kraja. Treba da se radi na jačanju brenda,  zaštiti geografskog porekla, na zauzimanju tržišta, ne samo u okvirima naše zemlje, nego i šire. To je kapacitet koji nije iskorišćen. Mi prosto doživljavamo ovo kao zadatak, koji treba da bude realizovan u budućem periodu”, kaže direktor Zlatiborskog eko agrara, Marko Marić.

Na sajmu se mogu probati i kupiti delikatesi kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.

Cene suvomesnatih proizvoda prate i sva druga poskupljenja, Goveđa pršuta je oko 3000 dinara, svinjska pečenica 1700, kobasice su od 1400 do 1700, a slanina u proseku oko 1500 dinara.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Otvorena “Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkat". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

 Za predstojeću zimsku turističku sezonu  na Zlatiboru se sprema “Zlatiborsko – božićna bajka”

Novogodišnji aranžmani na Zlatiboru već su spremni, a još uvek su aktuelne i ponude za rane rezervacije zimskih aranžmana.

CENE NA PIJACAMA U ČAČKU I UŽICU
Posle snega sledi suvo, a potom i pretežno sunčano vreme

Još ujutru se na jugu Srbije očekuju padavine, a zatim razvedravanje tokom prvog dana vikenda, najavljuje RHMZ.

OBELEŽENA GODIŠNJICA EKSPLOZIJE U TREZORIMA

Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine

Gradjani predlažu investicije za narednu godinu 

Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
124

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Otvorena “Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkat

01/03/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav

 Zlatiborsko selo Mačkat, gde se održava 22. Sajam suvomesnatih proizvoda, poznatiji kao “Pršutijada”,od danas do nedelje je prestonica pršute, kobasice, svinjske stelje i ostalih suvomesnatih proizvoda.

Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način koji je nepromenjen već stotinama godina, a i samo selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Porodica Brković, koja se decenijama unazad bavi preradom mesa, ove godine osvojila je tri medalje na Pršutijadi. Pripale su im dve zlatne, za slaninu i ovčiju stelju i bronzana za kobasicu.

“ Mi gledamo da biramo pre svega kvalitetne sirovine, imamo izuzetno pogodnu klimu. Veliki trud stoji iza svega toga, i čini mi se da su sve ove medalje potvrda dosadašnjeg rada i truda, ali evo i dolaze nagrade za taj uspeh”, kaže Andrijana Brković, proizvođač suvomesnatih proizvoda.

Prerada mesa je u zlatiborskim selima tradicija, što dokazuju nove generacije koje su nasledile taj posao.

“Ja sam treća generacija. Pre mene je bio deda, tata, sada i ja. Zajedno svi pokušavamo da održimo tu tradiciju i čini mi se ddau tome uspevamo”, kaže Andrijana.

I Šopalovići  iz sela Mačkat, koji su ove godine osvojili četiri nagrade, su porodična firma, koja je sačuvala tradiciju.

“Pradeda je to počeo, deda nastavio. Otac malo modernizovao, uveo HASAP, napravio klanicu, po evropskimm standardima,  ja nastavio ..To je neka naša tradicija. Nisam ja ništa dodavao, malo neke nijanse su se popravljene. To je receptura koja traje generacijama”, kaže Nebojša Šopalović, proizvođač suvomesnatih proizvoda iz Mačkata.

Upravo tradicija, koja je nastala kao nužda pre više stotina godina,  ali i geografsko podneblje, nadmorska visina, vetrovi, kao i način prerade mesa, razlog su visokog kvaliteta.

“Ovo je proizvod koji je verzan za naš kraj, tradicija je sa ovog kraja. Treba da se radi na jačanju brenda,  zaštiti geografskog porekla, na zauzimanju tržišta, ne samo u okvirima naše zemlje, nego i šire. To je kapacitet koji nije iskorišćen. Mi prosto doživljavamo ovo kao zadatak, koji treba da bude realizovan u budućem periodu”, kaže direktor Zlatiborskog eko agrara, Marko Marić.

Na sajmu se mogu probati i kupiti delikatesi kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.

Cene suvomesnatih proizvoda prate i sva druga poskupljenja, Goveđa pršuta je oko 3000 dinara, svinjska pečenica 1700, kobasice su od 1400 do 1700, a slanina u proseku oko 1500 dinara.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Otvorena “Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkat". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

 Za predstojeću zimsku turističku sezonu  na Zlatiboru se sprema “Zlatiborsko – božićna bajka”

Novogodišnji aranžmani na Zlatiboru već su spremni, a još uvek su aktuelne i ponude za rane rezervacije zimskih aranžmana.

CENE NA PIJACAMA U ČAČKU I UŽICU
Posle snega sledi suvo, a potom i pretežno sunčano vreme

Još ujutru se na jugu Srbije očekuju padavine, a zatim razvedravanje tokom prvog dana vikenda, najavljuje RHMZ.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up