Tradicionalna škola rezidbe voća u organizacijiPoljoprivredne savetodavne stručne službe Užice planirana je za početak marta. Prijavljivanje zainteresovanih polaznika je u toku, a obuka će se i ove godine organizovati iz dva dela, teorijskog i praktičnog. Teorijski deo se održava u prostorijama Službe, a praktični na poljoprivrednim gazdinstvima u voćnjacima reprezentativnih proizvođača iz regiona.
Redovno i pravilno orezivanje voća je ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu. Zato je orezivanje od izuzetnog značaja, posebno kod mladih voćki. Voćke jednostavno ne trpe nestručne ruke:
-Već duži vremenski period u više opština u našem kraju, organizujemo školu rezidbe voća za poljoprivredne proizvođače i ostale zainteresovane za ovu tehničku meru agrotehničku meru. To radimo iz jednostavnog razloga, zato što je rezidba sastavni deo agrotehnike u voćarstu, i sve voćne vrste treba rezati. Voće se reše iz više razloga, od ekonomskih do estetskih razloga. Voćku treba rezati zato što daje bolje i kvalitetnije prinose, bolje koristi sunčevu svetlost i zbog niza drugih razloga- objašnjava Andrija Radulović savetnik za voćarstvo PSSS Užice.
Problem nedostatka stručnjaka na vreme su uočili u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Užice i već dugi niz godina organizuju školu o rezidbi voća. Edukacija se sastoji iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe:
-Tehnika rezidbe se detaljnije sluša i uči na našim predavanjima, našoj edukaciji koja traje četiri dana. Proizvođači imaju priliku da ono što su čuli u toku teorijske obuke da primene u praktičnom delu. Škola će biti organizovana početkom marta, prijavljivanje je u toku i traje do kraja februra je prijavljivanje svih zainteresovanih polaznika. Nemaju neki posebni uslovi za prijavu. – ističe Radulović.
Da škola rezidbe ima svoju svrhu govore I dosadašnja pozitivna iskustva. Neki od polaznika postali su i pravi rezači, što je od velikog značaja za voćarstvo. Stručnjaci upozoravaju da, ako se u rezidbi pogreši, te greške su nenadoknadive:
-Posebno je važna rezidba kod mladih voćaka, kada se formira njihov oblik, od čega zavisi i njen budući prinos. Zato je potrebno praviti što manje grešaka. Neke greške mogu malo da se isprave, posebno ako se urade kod mladih biljaka, onda je to greška koja se teško nadoknađuje.
Za dobru rezidbu potreban je i kvalitetan alat. Pored toga, alat mora biti dobro naoštren i temeljno očišćen:
-Poželjno je da se izvrši dezinfekcija alata sa određenim dezinfekcionim sredstvima, najčešće alkoholom ili varikinom, da se ne bi prenosile ili širile bolesti ervinije koja je ozbiljna bolest, posebno kod kruške, dunje, mušmule itd. –kaže Radulović.
Četvorodnevnom obukom škole rezidne, koju organizuje Poljoprivredno savetodavna stručna služba Užice, biće obuhvaćena rezidba drvenastih, jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćnih vrsta. Polaznici na kraju dobijaju sertifikat o osposobljenosti za obavljanje rezidbe.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U martu počinje škola o rezidbi voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Brend ,,Plodovi Srbije” čije je sedište u selu Ježevica kod Čačka uskoro će postati bogatiji za api centar . Izgradnja prve sertifikovane api komore je pri kraju , a ponosna vlasnica brenda Danijela … […]
Sedamdesetogodišnji Rade Jocić, nekadašnji radnik fabrike Prvi Partizan Fasau, penzionerske dane u užičkom selu Buar provodi neumorno prikupljajući podatke o vremenu. Za prognoze samoukog meteorologa, meštani tvrde da su nepogrešive. Meštani Buara ne… […]
Tradicionalna škola rezidbe voća u organizacijiPoljoprivredne savetodavne stručne službe Užice planirana je za početak marta. Prijavljivanje zainteresovanih polaznika je u toku, a obuka će se i ove godine organizovati iz dva dela, teorijskog i praktičnog. Teorijski deo se održava u prostorijama Službe, a praktični na poljoprivrednim gazdinstvima u voćnjacima reprezentativnih proizvođača iz regiona.
Redovno i pravilno orezivanje voća je ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu. Zato je orezivanje od izuzetnog značaja, posebno kod mladih voćki. Voćke jednostavno ne trpe nestručne ruke:
-Već duži vremenski period u više opština u našem kraju, organizujemo školu rezidbe voća za poljoprivredne proizvođače i ostale zainteresovane za ovu tehničku meru agrotehničku meru. To radimo iz jednostavnog razloga, zato što je rezidba sastavni deo agrotehnike u voćarstu, i sve voćne vrste treba rezati. Voće se reše iz više razloga, od ekonomskih do estetskih razloga. Voćku treba rezati zato što daje bolje i kvalitetnije prinose, bolje koristi sunčevu svetlost i zbog niza drugih razloga- objašnjava Andrija Radulović savetnik za voćarstvo PSSS Užice.
Problem nedostatka stručnjaka na vreme su uočili u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Užice i već dugi niz godina organizuju školu o rezidbi voća. Edukacija se sastoji iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe:
-Tehnika rezidbe se detaljnije sluša i uči na našim predavanjima, našoj edukaciji koja traje četiri dana. Proizvođači imaju priliku da ono što su čuli u toku teorijske obuke da primene u praktičnom delu. Škola će biti organizovana početkom marta, prijavljivanje je u toku i traje do kraja februra je prijavljivanje svih zainteresovanih polaznika. Nemaju neki posebni uslovi za prijavu. – ističe Radulović.
Da škola rezidbe ima svoju svrhu govore I dosadašnja pozitivna iskustva. Neki od polaznika postali su i pravi rezači, što je od velikog značaja za voćarstvo. Stručnjaci upozoravaju da, ako se u rezidbi pogreši, te greške su nenadoknadive:
-Posebno je važna rezidba kod mladih voćaka, kada se formira njihov oblik, od čega zavisi i njen budući prinos. Zato je potrebno praviti što manje grešaka. Neke greške mogu malo da se isprave, posebno ako se urade kod mladih biljaka, onda je to greška koja se teško nadoknađuje.
Za dobru rezidbu potreban je i kvalitetan alat. Pored toga, alat mora biti dobro naoštren i temeljno očišćen:
-Poželjno je da se izvrši dezinfekcija alata sa određenim dezinfekcionim sredstvima, najčešće alkoholom ili varikinom, da se ne bi prenosile ili širile bolesti ervinije koja je ozbiljna bolest, posebno kod kruške, dunje, mušmule itd. –kaže Radulović.
Četvorodnevnom obukom škole rezidne, koju organizuje Poljoprivredno savetodavna stručna služba Užice, biće obuhvaćena rezidba drvenastih, jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćnih vrsta. Polaznici na kraju dobijaju sertifikat o osposobljenosti za obavljanje rezidbe.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U martu počinje škola o rezidbi voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.