Zbog deficita azota u zemljištu poljoprivredni stručnjaci savetuju da se već sada počne sa prihranom pšenice iako je po agronomskom kalendaru kraj februara i početak marta pravo vreme za ovaj tretman. Uz ocenu da su žitarice u dobrom stanju , predlažu dvofaznu prihranu , jedan deo sada , a drugi za mesec dana. Ukoliko je potrebno obaviti i trovanje glodara na parcelama jer oni mogu da naprave veliku štetu.
,, Visoke su dnevne temperature i odmah se može započeti sa prihranom žitarica” , kaže savetodavac Milan Damljanović iz PSSS Čačak . To se odnosi na sve parcele , kako na one gde nisu primenjena mineralna đubriva , tako i na one gde su primenjena đubriva petnaestica i šesnaestica.,, Pošto su ovako visoke temperature pšenice , odnosno strnine pate za azotom, može se odmah prići i početi sa prihranom i to dvofazno. Sada da se unesu dve trećine azotnih đubriva , a onda za mesec dan a da se unese jedna trećina ili kako bude zahtevalo . Idealnio je da se izvrši analiza zemljišta, pa da se na osnovu toga da tačna preporuka , ali kod nas se to uglavnom ne radi jer su površine pod strninama uglavnom male i ne isplati se . Mi preporučujemo od 150 do 250 kilograma po hektaru kana , urea nije pogodna za naše terene zbog zakišeljavanja zemljišta , znači ili kan ili an”, kaže Damljanović.
Setva je obavljena u optimalnom periodu, ističe Damljanović , što je u agronomskom smislu dobro, ali zbog trenutnih vremenskih prilika, izuzetno toplog vremena to nije dobro. Dok je ranije optimalana rok za setvu bio od 10. Oktobra do kraja tog meseca.Iskustvo na terenu pokazuje, kaže Damljanović , d a su sada mnogo bolje parcele gde se setva izvrši čak i do kraja novembra. ,, Blage su zime i pšenica praktično radi , vegetira cele zime i praktično pšenica potroši azot iz površinskog sloja zemljišta, ulazi u proleće u fazu vlatanja , intenzivnog porasta bez dovoljno azota”, kaže Damljanović.
Naš sagovornik naglašava da postoji mogućnost pojave glodara , pa savetuje da poljoprivrednici obiđu parcele i obave njihovo trovanje kako ne bi napravili veliku štetu. ,,Zbog produženja lepog vremena u jesenjem periodu na onim parcelama gde je setva obavljena dosta rano došlo je do pojave cikada koje su prenosioci brojnih virusa i bolesti. Zbog blage zime bilo je dosta i glodara na parcelama sa strninama tako da bi bilo dobro da proizvođači obiđu parcele i vide ukoliko ima više aktivnih rupa da se izvrši trovanje glodara jer oni mogu u ovako blagim zimama da se namnože i naprave veliku štet”, priča savetodavac.
Manje zahlađenje koje se najavljuje narednih dana neće predstavljati nikakav problem , kaže savetodavac Damljanović i naglašava da se obavezno obavi prihrana i da se koristi čak malo veća količina azotnih đubriva nego prethodnih godina. Inače, u jesenjem periodu posejano je 7800 hektara pšenice, oko 1500 hektara trutikalea , nešto više od 300 hektara raži i dve i po hiljade hektara ječma . To je ukupno 13 i po , 14 hiljada hektara što predstavlja višegodišnji prosek na području Moravičkog okruga.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Vreme za prihranu žitarica". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Zbog deficita azota u zemljištu poljoprivredni stručnjaci savetuju da se već sada počne sa prihranom pšenice iako je po agronomskom kalendaru kraj februara i početak marta pravo vreme za ovaj tretman. Uz ocenu da su žitarice u dobrom stanju , predlažu dvofaznu prihranu , jedan deo sada , a drugi za mesec dana. Ukoliko je potrebno obaviti i trovanje glodara na parcelama jer oni mogu da naprave veliku štetu.
,, Visoke su dnevne temperature i odmah se može započeti sa prihranom žitarica” , kaže savetodavac Milan Damljanović iz PSSS Čačak . To se odnosi na sve parcele , kako na one gde nisu primenjena mineralna đubriva , tako i na one gde su primenjena đubriva petnaestica i šesnaestica.,, Pošto su ovako visoke temperature pšenice , odnosno strnine pate za azotom, može se odmah prići i početi sa prihranom i to dvofazno. Sada da se unesu dve trećine azotnih đubriva , a onda za mesec dan a da se unese jedna trećina ili kako bude zahtevalo . Idealnio je da se izvrši analiza zemljišta, pa da se na osnovu toga da tačna preporuka , ali kod nas se to uglavnom ne radi jer su površine pod strninama uglavnom male i ne isplati se . Mi preporučujemo od 150 do 250 kilograma po hektaru kana , urea nije pogodna za naše terene zbog zakišeljavanja zemljišta , znači ili kan ili an”, kaže Damljanović.
Setva je obavljena u optimalnom periodu, ističe Damljanović , što je u agronomskom smislu dobro, ali zbog trenutnih vremenskih prilika, izuzetno toplog vremena to nije dobro. Dok je ranije optimalana rok za setvu bio od 10. Oktobra do kraja tog meseca.Iskustvo na terenu pokazuje, kaže Damljanović , d a su sada mnogo bolje parcele gde se setva izvrši čak i do kraja novembra. ,, Blage su zime i pšenica praktično radi , vegetira cele zime i praktično pšenica potroši azot iz površinskog sloja zemljišta, ulazi u proleće u fazu vlatanja , intenzivnog porasta bez dovoljno azota”, kaže Damljanović.
Naš sagovornik naglašava da postoji mogućnost pojave glodara , pa savetuje da poljoprivrednici obiđu parcele i obave njihovo trovanje kako ne bi napravili veliku štetu. ,,Zbog produženja lepog vremena u jesenjem periodu na onim parcelama gde je setva obavljena dosta rano došlo je do pojave cikada koje su prenosioci brojnih virusa i bolesti. Zbog blage zime bilo je dosta i glodara na parcelama sa strninama tako da bi bilo dobro da proizvođači obiđu parcele i vide ukoliko ima više aktivnih rupa da se izvrši trovanje glodara jer oni mogu u ovako blagim zimama da se namnože i naprave veliku štet”, priča savetodavac.
Manje zahlađenje koje se najavljuje narednih dana neće predstavljati nikakav problem , kaže savetodavac Damljanović i naglašava da se obavezno obavi prihrana i da se koristi čak malo veća količina azotnih đubriva nego prethodnih godina. Inače, u jesenjem periodu posejano je 7800 hektara pšenice, oko 1500 hektara trutikalea , nešto više od 300 hektara raži i dve i po hiljade hektara ječma . To je ukupno 13 i po , 14 hiljada hektara što predstavlja višegodišnji prosek na području Moravičkog okruga.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Vreme za prihranu žitarica". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.