,,Debeli” minus neće uticati na voće koje je u dobrom kondicionom stanju ocenjuju stručnjaci
,,Debeli” minus neće uticati na voće koje je u dobrom kondicionom stanju ocenjuju stručnjaci
11/01/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav
,,Ne postoji opasnost od izmrzavanja pupoljaka ili izmrzavanje izdanaka kod jagodastog voća”, kaže stručnjak za voćarstvo dr Aleksandar Leposavić povodom najavljenih izuzetno niskih temperatura koje će se kretatai i do minus 11 stepeni Celzijusa. On naglašava da je najveći broj voćnih vrsta u dobrom kondicionom stanju i da se nalazi u fazi dubokog fiziološkog mirovanja.
,,Voće se nalazi u normalnom stanju i nema opasnosti za dalji rast i razvoj u aktuelnoj sezoni”, rekao je dr Aleksandar Leposavić, stručnjak za voćarstvo. Kolebljivo vreme kao što je neuobičajeno toplo pred kraj godine i moglo bi se reći ,,debeli” minus koji se najavljuje tokom ove sedmice neće ostaviti posledice na ovogodišnji rod kod različitih voćnih vrsta . ,, Za sada apsolutno ne postoji nikakva opasnost, bez obzira na najavljene nešto niže temperature u narednom periodu. Ne postoji opasnost od izmrzavanja pupoljaka ili kod jagodastog voća od izmrzavanja izdanaka, živića ili slično. Bez obzira na izuzetno toplo vreme u prethodnom periodu, i na to što su se pojedini proizvođači u Mačvi i drugim delovima Srbije žalili na bubrenje pupoljaka , a kod kupinje čak i prolistavanje, što nikako nije dobro, imali smo u toku jesenjeg perioda i cvetanje, sve to nije ostavilo posledice”, naglašava Leposavić.
Iako je kraj godine obeležilo izuzetno toplo vreme zbog postojanja dovoljne količine vlage , jer je bilo i kišnog perioda u decembru, voće će uspeti da izdrži najavljeni minus od – 11 stepeni, ali posledice ne bi ostavio ni veći minus, kaže Leposavić.
,, Nadamo se da će ovakvi vremenski uslovi potrajati, da će biti i dalje niskih temperatura i normalno je da potraje što duže da nam se ne bi desilo kao u prethodnoj vegetaciji kada smo imali topao januar i februar, a da je zahlađenje došlo u martu i aprilu, čak i maju kada smo imali one duge kiše. Zbog toga je dobar deo područja ostao bez voća tako da nismo imali prethodne godine šta da beremo”, rekao nam je Leposavić.
I malinjaci su u dobrom stanju, ali voćare i dalje muče nasleđeni dugogodišnji problemi u ovoj oblasti. ,,Nije dobro” , kaže Leposavić, ,,što dosta proizvođača odustaje od proizvodnje” . Smatra da bi koordinisanijim delovanjem pojedinaca situacija u ovoj oblasti mogla koliko toliko da se popravi.
Kada je naš sagovornik smirio donekle voćare izjavom da nema razloga za brigu zbog ,,debelog” minusa u nastavku priče o voću podseća na poslove koje bi trebalo obaviti kada živa u termometru pređe iz minusa u plus. Rezidba voća i zaštita takođe su aktuelni u zimskom periodu od čega zavisi kakav ćemo imati rod ove sezone. ,, Dobar deo proizvođača koji nisu uspeli da urade jesenju zaštitu iskoristili su tople dane pa su i oni korigovali neke stvari koje su propustili u prethodnom periodu. Ne moraju da žure sa prihranom zasada pogotovu u čačanskom kraju . Oni sa većim iskustvom znaju da postoji velika lepeza mineralnih đubriva i da su naša zemljišta uglavom kisela, slabo obezbeđena u organskoj materiji, stajnjakom i humusom, imaju osrednju ili preterano veliku količinu fosfora i uglavnom su dobro obezbeđena kalijumom”, objašnjava stručnjak za voćarstvo.
Uz napomenu da rezidba voća na temperaturi ispod nule nije dobra ne samo za voće već i za onoga ko obavlja taj posao iz zdravstvenih razloga , Leposavić kaže da kod orezivanja voćnih vrsta na niskim temperaturama dolazi do pucanja tkiva voća . Osim toga , naglašava da na kvalitet ovog postupka utiče i vrsta makaza kojima se posao obavlja.
Među korisnim savetima važan je i onaj koji se odnosi na sadnju novih sadnica. Ocenjujući kao dobru ovu sezonu za prodaju sadnica Instituta, Leposavić preporučuje da se sadnice ne sade u zemlju koja je smrzla , kao i da se jame dobro nađubre kada bude vreme za sadnju.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak ",,Debeli” minus neće uticati na voće koje je u dobrom kondicionom stanju ocenjuju stručnjaci ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Turistička organizacija Zlatibor planira da napravi zimsku pauzu u radu kampa koristiti za promotivne aktivnosti i učešće na specijalizovanim događajima sajmovi
,,Debeli” minus neće uticati na voće koje je u dobrom kondicionom stanju ocenjuju stručnjaci
11/01/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav
,,Ne postoji opasnost od izmrzavanja pupoljaka ili izmrzavanje izdanaka kod jagodastog voća”, kaže stručnjak za voćarstvo dr Aleksandar Leposavić povodom najavljenih izuzetno niskih temperatura koje će se kretatai i do minus 11 stepeni Celzijusa. On naglašava da je najveći broj voćnih vrsta u dobrom kondicionom stanju i da se nalazi u fazi dubokog fiziološkog mirovanja.
,,Voće se nalazi u normalnom stanju i nema opasnosti za dalji rast i razvoj u aktuelnoj sezoni”, rekao je dr Aleksandar Leposavić, stručnjak za voćarstvo. Kolebljivo vreme kao što je neuobičajeno toplo pred kraj godine i moglo bi se reći ,,debeli” minus koji se najavljuje tokom ove sedmice neće ostaviti posledice na ovogodišnji rod kod različitih voćnih vrsta . ,, Za sada apsolutno ne postoji nikakva opasnost, bez obzira na najavljene nešto niže temperature u narednom periodu. Ne postoji opasnost od izmrzavanja pupoljaka ili kod jagodastog voća od izmrzavanja izdanaka, živića ili slično. Bez obzira na izuzetno toplo vreme u prethodnom periodu, i na to što su se pojedini proizvođači u Mačvi i drugim delovima Srbije žalili na bubrenje pupoljaka , a kod kupinje čak i prolistavanje, što nikako nije dobro, imali smo u toku jesenjeg perioda i cvetanje, sve to nije ostavilo posledice”, naglašava Leposavić.
Iako je kraj godine obeležilo izuzetno toplo vreme zbog postojanja dovoljne količine vlage , jer je bilo i kišnog perioda u decembru, voće će uspeti da izdrži najavljeni minus od – 11 stepeni, ali posledice ne bi ostavio ni veći minus, kaže Leposavić.
,, Nadamo se da će ovakvi vremenski uslovi potrajati, da će biti i dalje niskih temperatura i normalno je da potraje što duže da nam se ne bi desilo kao u prethodnoj vegetaciji kada smo imali topao januar i februar, a da je zahlađenje došlo u martu i aprilu, čak i maju kada smo imali one duge kiše. Zbog toga je dobar deo područja ostao bez voća tako da nismo imali prethodne godine šta da beremo”, rekao nam je Leposavić.
I malinjaci su u dobrom stanju, ali voćare i dalje muče nasleđeni dugogodišnji problemi u ovoj oblasti. ,,Nije dobro” , kaže Leposavić, ,,što dosta proizvođača odustaje od proizvodnje” . Smatra da bi koordinisanijim delovanjem pojedinaca situacija u ovoj oblasti mogla koliko toliko da se popravi.
Kada je naš sagovornik smirio donekle voćare izjavom da nema razloga za brigu zbog ,,debelog” minusa u nastavku priče o voću podseća na poslove koje bi trebalo obaviti kada živa u termometru pređe iz minusa u plus. Rezidba voća i zaštita takođe su aktuelni u zimskom periodu od čega zavisi kakav ćemo imati rod ove sezone. ,, Dobar deo proizvođača koji nisu uspeli da urade jesenju zaštitu iskoristili su tople dane pa su i oni korigovali neke stvari koje su propustili u prethodnom periodu. Ne moraju da žure sa prihranom zasada pogotovu u čačanskom kraju . Oni sa većim iskustvom znaju da postoji velika lepeza mineralnih đubriva i da su naša zemljišta uglavom kisela, slabo obezbeđena u organskoj materiji, stajnjakom i humusom, imaju osrednju ili preterano veliku količinu fosfora i uglavnom su dobro obezbeđena kalijumom”, objašnjava stručnjak za voćarstvo.
Uz napomenu da rezidba voća na temperaturi ispod nule nije dobra ne samo za voće već i za onoga ko obavlja taj posao iz zdravstvenih razloga , Leposavić kaže da kod orezivanja voćnih vrsta na niskim temperaturama dolazi do pucanja tkiva voća . Osim toga , naglašava da na kvalitet ovog postupka utiče i vrsta makaza kojima se posao obavlja.
Među korisnim savetima važan je i onaj koji se odnosi na sadnju novih sadnica. Ocenjujući kao dobru ovu sezonu za prodaju sadnica Instituta, Leposavić preporučuje da se sadnice ne sade u zemlju koja je smrzla , kao i da se jame dobro nađubre kada bude vreme za sadnju.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak ",,Debeli” minus neće uticati na voće koje je u dobrom kondicionom stanju ocenjuju stručnjaci ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.