Ovogodišnja manifestacija Dani srpske kajsije , koja se skoro deceniju i po održava u Miokovcima kod Čačka , imaće stručni karakter. Biće organizovana dva okrugla stola sa temama,, Izmrzavanje kajsije u 2023.“ I ,, Rakije od kajsije, izbor i ocena najboljih kajsijevača“. Prema mišljenju stručnjaka obe su teme veoma bitne s obzirom da je miokovački kraj podneblje prepoznatljivo po najkvalitetnijem rodu kajsije. Manifestacija će biti održana 15. Jula , a organizatori su MZ Miokovci i Udruženje ,,Miokovačka kajsija“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Čačka i pod pokroviteljstvom grada Čačka.
Ovogodišnji rod kajsije u značajnoj meri je podbacio, kaže dr Ivan Glišić, profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku. Međutim , postoje lokaliteti gde je ovo voće ostalo. Upravo tome biće posvećen prvi okrugli sto na ovogodinjim Danima srpske kajsije . Ništa manje važna tema biće i posvećena oceni najboljih kajsijevača. O njoj će se prvi put ove godine govoriti na Danima srpske kajsije u okviru okruglog stola ,,Rakije od kajsije“. ,,Ako je ovde u tolikoj meri prisutna sirovinska baza , imamo kajsiju , logično bi bilo da imamo i lep proizvod , odnosno rakiju od kajsije“ , kaže prof. dr Ivan Glišić. Na popularnoj Kajsijadi neće izostati ni muzički deo i drugi sadržaji , iako će stručni deo dominirati.
U nastavku priče o kajsiji i uz osvrt na ovogodišnji rod dr Ivan Glišić ističe da iako vremenske prilike nisu pogodovale mnogim poljoprivrednim kulturama , pa ni voću, rod kajsije će biti manji s obzirom na očekivanja od ove regije , ali će opet biti značajnih prinosa .
Glišić poručuje voćarima da sada u ovom periodu, pred zrenje zaštite kajsiju jer ako se nastavi kiša postoji opasnost od pojave truleži . Plodovi su već puni vode, krupni su , na nekim mestima se dodiruju , a i već su malo oštećeni od sugradice ili grada gde je bio. Bez obzira na sve naš sagovornik je optimista i očekuje solidan rod . Berba malo kasni jer ranih sorti u miokovačkom kraju malo ima i one su pretrpele štetu zbog neodgovarajućih vremenskih prilika. Dok kasnije i najšešće sorte kao što su domaća, Mađarska , Roksana , Novosadska , Ruža malo kasne , ali će stići za branje za nekoliko dana. Zato će na pijacama kajsije biti sigurno do 15. jula i koji dan posle.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručni karakter ovogodišnjih Dana srpske kajsije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovogodišnja manifestacija Dani srpske kajsije , koja se skoro deceniju i po održava u Miokovcima kod Čačka , imaće stručni karakter. Biće organizovana dva okrugla stola sa temama,, Izmrzavanje kajsije u 2023.“ I ,, Rakije od kajsije, izbor i ocena najboljih kajsijevača“. Prema mišljenju stručnjaka obe su teme veoma bitne s obzirom da je miokovački kraj podneblje prepoznatljivo po najkvalitetnijem rodu kajsije. Manifestacija će biti održana 15. Jula , a organizatori su MZ Miokovci i Udruženje ,,Miokovačka kajsija“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Čačka i pod pokroviteljstvom grada Čačka.
Ovogodišnji rod kajsije u značajnoj meri je podbacio, kaže dr Ivan Glišić, profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku. Međutim , postoje lokaliteti gde je ovo voće ostalo. Upravo tome biće posvećen prvi okrugli sto na ovogodinjim Danima srpske kajsije . Ništa manje važna tema biće i posvećena oceni najboljih kajsijevača. O njoj će se prvi put ove godine govoriti na Danima srpske kajsije u okviru okruglog stola ,,Rakije od kajsije“. ,,Ako je ovde u tolikoj meri prisutna sirovinska baza , imamo kajsiju , logično bi bilo da imamo i lep proizvod , odnosno rakiju od kajsije“ , kaže prof. dr Ivan Glišić. Na popularnoj Kajsijadi neće izostati ni muzički deo i drugi sadržaji , iako će stručni deo dominirati.
U nastavku priče o kajsiji i uz osvrt na ovogodišnji rod dr Ivan Glišić ističe da iako vremenske prilike nisu pogodovale mnogim poljoprivrednim kulturama , pa ni voću, rod kajsije će biti manji s obzirom na očekivanja od ove regije , ali će opet biti značajnih prinosa .
Glišić poručuje voćarima da sada u ovom periodu, pred zrenje zaštite kajsiju jer ako se nastavi kiša postoji opasnost od pojave truleži . Plodovi su već puni vode, krupni su , na nekim mestima se dodiruju , a i već su malo oštećeni od sugradice ili grada gde je bio. Bez obzira na sve naš sagovornik je optimista i očekuje solidan rod . Berba malo kasni jer ranih sorti u miokovačkom kraju malo ima i one su pretrpele štetu zbog neodgovarajućih vremenskih prilika. Dok kasnije i najšešće sorte kao što su domaća, Mađarska , Roksana , Novosadska , Ruža malo kasne , ali će stići za branje za nekoliko dana. Zato će na pijacama kajsije biti sigurno do 15. jula i koji dan posle.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručni karakter ovogodišnjih Dana srpske kajsije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.