Podsećamo Vas da je u petak, 10. februara sa početkom u 10 časovasvečano otvaranje I proglašenje pobednika 21. Sajma suvomesnatihproizvoda “Pršutijada” u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu. 21. „Pršutijada“ okupiće 12 izlagača u selu Mačkat, centrugastronomskog uživanja I doživljaja. Ovaj događaj biće prilika da se najednom mestu vide I probaju tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta,birani domaći mesni proivodi, koji se vekovima proizvode na područjuopštine Čajetina.„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spadau red nacionalnih manifestacija I zaslužuje „povratak na velika vrata“ uukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor. Na predstojećemsajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kaošto su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugiproizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine sebiraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom brojuproizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selose nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa. Organoleptičkukontrolu proizvoda vršiće “Jugoinspekt” iz Beograda.Svake godine za posetioce ”Pršutijade” organizuje se i bogatkulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagradapaket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženjeproizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, podpokroviteljstvom opštine Čajetina.
Program manifestacije nalazi se u nastavku:
PETAK, 10. FEBRUAR:10 časova: – Svečano otvaranje I proglašenje pobednika; -Kulturno zabavni program:• Dečji hor OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;
SUBOTA, 11. FEBRUAR:14 časova: – Kulturno zabavni program:• Udruženje za negovanje narodne tradicije ZLATIBOR” – Čajetina –Veterani;• Program učenika OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;
NEDELJA, 12. FEBRUAR:15 časova: – Izvlačenje dobitnika nagradne igre; – Kulturno zabavni program:• Program učenika OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;Tokom sva tri dana trajanja ove 21. Pršutijade održava se sajamskaprodaja suvomesnatih proizvoda od 9 do 18 časova.