Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici
Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici
10/10/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Među jesenjim poslovima u selima ovih dana značajno mesto zauzima i pečenje rakije. Mi smo posetili domaćinstvo Mihaila Rajičića iz Prislonice kod Čačka koji decenijama unazad ovo piće priprema na tadicionalan način . Rakiju od šljive peče u lampeku starom nekoliko decenija. Posao je privodio kraju obavljajući postupak ponovne destilacije ili prepeka dobijajući tako rakiju prepečenicu .
U domaćinstvu Mihaila Rajičića iz Prislonice tri dana se nije gasio lampek . Pekla se rakija od šljive uz dobro poznatu tehnologiju koja se godinama ne menja jer se dobija proizvod odličnog kvaliteta. Rajičić je kazan nasledio od svojih predaka , postupak takođe i tako godinama. Ono bez čega ne počinje i ne završava posao je zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo brat i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je stric iz komšiluka i pitao gde nam je zvono .Onda je usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora d ase okači zvono i da se označi početak pečenja rakije. Ja sam našao jedno staro zvono u kući , okačio g a i od te godine to zvono ide uz kazan i kada počinjemo da pečemo rakiju mi udarimo u zvonce da oglasimo početak pečenja i takođe , na kraju udarimo u zvonce kao znak da smo završili sa poslom“, priča naš domaćin Mihailo Rajičić . Pripreme za pečenje rakije traju prilično dugo. Prethodi kupljenje šljiva , njihovo odlaganje u plastične kace . Popularna džibra tu stoji od 21 do 25 dana. Tek kada se formira komina pali se lampek i počinje proces destilacije , objašnjava glavni majstor za pečenje rakije ili popularni kazandžija Rajko Jovović.,, U kazan se sipa džibra, on se napuni . Zapremina mu je 200 litara.Kazan se zatvori, loži se vatra.Kada provri džibra , stvara se para. Para ide kroz lulu. U kileru ili hladnjaku kondenzuje se para i stvara se kondenz, rakija ili patoka“, kaže Jovović. Jačinu rakije određuje domačin. Da li će biti 20 i nešto gradi ili slabija individualna je stvar. Grad sa termometrom je uredjaj koji pokazuje jačinu rakije.
Vatra u kazanu ne sme biti previše jaka da bi bila odgovarajuća tempertatura vode u posudi za hlađenje , kažu stručnjaci. Pomogla je i naša reporterka da se vatra ne ugasi i da se osim rakije ispeku i krompirići . Pekla se ranije i slaninica da se zamezi , da se okupe rođaci , komšije i to je imalo posebnu draž. Danas , naš domaćin Mihailo Rajičić samo evocira uspomene na to lepo vreme koje se neće vratiti . Privodilo se polako kraju pečenje rakije u domaćinstvu Rajičića u Prislonici. Ovo piće mora sada da odleži , odnosno da prođe određeno vreme starenja . Stručnjaci kažu da je minimalno razdoblje starenja od 8 do 10 nedelja .
Kako su počeli , tako su i završili pečenje rakuje. Uz zvono i nazdravlje sa našom ekipom, ali sa rakijom koja je odležala jer ovogodišnja , čili smo ide u burad gde će dobiti odličan i miris i ukus.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Turistička organizacija Zlatibor planira da napravi zimsku pauzu u radu kampa koristiti za promotivne aktivnosti i učešće na specijalizovanim događajima sajmovi
Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici
10/10/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Među jesenjim poslovima u selima ovih dana značajno mesto zauzima i pečenje rakije. Mi smo posetili domaćinstvo Mihaila Rajičića iz Prislonice kod Čačka koji decenijama unazad ovo piće priprema na tadicionalan način . Rakiju od šljive peče u lampeku starom nekoliko decenija. Posao je privodio kraju obavljajući postupak ponovne destilacije ili prepeka dobijajući tako rakiju prepečenicu .
U domaćinstvu Mihaila Rajičića iz Prislonice tri dana se nije gasio lampek . Pekla se rakija od šljive uz dobro poznatu tehnologiju koja se godinama ne menja jer se dobija proizvod odličnog kvaliteta. Rajičić je kazan nasledio od svojih predaka , postupak takođe i tako godinama. Ono bez čega ne počinje i ne završava posao je zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo brat i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je stric iz komšiluka i pitao gde nam je zvono .Onda je usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora d ase okači zvono i da se označi početak pečenja rakije. Ja sam našao jedno staro zvono u kući , okačio g a i od te godine to zvono ide uz kazan i kada počinjemo da pečemo rakiju mi udarimo u zvonce da oglasimo početak pečenja i takođe , na kraju udarimo u zvonce kao znak da smo završili sa poslom“, priča naš domaćin Mihailo Rajičić . Pripreme za pečenje rakije traju prilično dugo. Prethodi kupljenje šljiva , njihovo odlaganje u plastične kace . Popularna džibra tu stoji od 21 do 25 dana. Tek kada se formira komina pali se lampek i počinje proces destilacije , objašnjava glavni majstor za pečenje rakije ili popularni kazandžija Rajko Jovović.,, U kazan se sipa džibra, on se napuni . Zapremina mu je 200 litara.Kazan se zatvori, loži se vatra.Kada provri džibra , stvara se para. Para ide kroz lulu. U kileru ili hladnjaku kondenzuje se para i stvara se kondenz, rakija ili patoka“, kaže Jovović. Jačinu rakije određuje domačin. Da li će biti 20 i nešto gradi ili slabija individualna je stvar. Grad sa termometrom je uredjaj koji pokazuje jačinu rakije.
Vatra u kazanu ne sme biti previše jaka da bi bila odgovarajuća tempertatura vode u posudi za hlađenje , kažu stručnjaci. Pomogla je i naša reporterka da se vatra ne ugasi i da se osim rakije ispeku i krompirići . Pekla se ranije i slaninica da se zamezi , da se okupe rođaci , komšije i to je imalo posebnu draž. Danas , naš domaćin Mihailo Rajičić samo evocira uspomene na to lepo vreme koje se neće vratiti . Privodilo se polako kraju pečenje rakije u domaćinstvu Rajičića u Prislonici. Ovo piće mora sada da odleži , odnosno da prođe određeno vreme starenja . Stručnjaci kažu da je minimalno razdoblje starenja od 8 do 10 nedelja .
Kako su počeli , tako su i završili pečenje rakuje. Uz zvono i nazdravlje sa našom ekipom, ali sa rakijom koja je odležala jer ovogodišnja , čili smo ide u burad gde će dobiti odličan i miris i ukus.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.