U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto kalemljenje voća
U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto kalemljenje voća
12/08/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
U čačanskom Institutu za voćarstvo započeto je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih procesa proizvodnje u ovoj ustanovi. U narednih nekoliko dana biće okalemljeno oko 80 hiljada najpre šljive dženarike , a zatim i drugo voće na površini od oko hektar i 50 ari . Već nekoliko godina ovaj posao u Institutu u Čačku obavljaju kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika.
U čačanski Institut za voćarstvo već tri godine dolaze vredni kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. Ekipa uigrana , sa značajnim iskustvom , školovana i posao se obavlja bez greške. Opremljeni su sa malim suncobranima , pokretnim kolicima i drugim rekvizitim a. Za iskusne posao nije težak, ali nije ni lako kad upekne zvezda.
,,Ja se time bavim od detinjstva . To mi je radio deda, otac, pa sad i ja“, priča Dragan Miletić iz Velike Drenove. ,,To je tradicija kod nas. Kod nas je kalemarsko mesto. Razne kalemove smo proizvodili , pa smo prešli na sadnice. Važno je obratiti pažnju da je zdrava podloga, da je zdrav pelcer. Potrebno je Sunce, da ima uslova da rdi. Posle toga se polije da bi to zalepilo“, kaže Miletić.
Drugi kalemar, takođe iz Velike Drenove Nenad Marković , ima duže iskustvo , ali pravila pravil ai način rada je isti od vajkada. I on je ovaj posao naučio od svojih starih, od komšiluka . Celo selo ranije se bavilo kalemljenjem . ,,Nekada su izvozili kalemove za Rusiju. Milioni radnih jedinica se izvozilo . Nekada. Velika Drenov a i okolina su poznati po kalemljenju „, kaže Marković . I kod starijih voćaka kalemljenje može da se obavi , ali je potrebno prethodno izvršiti rezidbu da bi na glavnom stablu porasli jači mladari , priča Marković.
Od 10 . avgusta do polovine septembra je idealno vreme za kalemljenjre voća , kažu stručnjaci . Ovoj operaciji ne pogoduje hladno vreme , a sunce usporava posao. Ipak on mora da se obavi . ,, Time se prvenstveno dobijaju željene sorte . Vi imate podlogu i na nju kalemari kaleme željene sorte koje se kasnije u toku naredne godine proizvode i od kojih se dobija sadnica koja se kasnije plasira krajnjim kupcima „, ističe Nenad Popović sa Instituta za voćarstvo.
Stručnjaci kažu da je kalaemljenje najrasprostranjeniji način savremenog razmnožavanja voćaka. To je i vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Od ovogodišnjeg kalemovljenja na rastilu Instituta, stižu sadnice za sadnju u voćnjake za sezonu 2023/24. godine. ,,Ovaj posao se vrši godinam aunazad, to je deo tradicije Instituta za voćarstvo i nešto po čemu je ova ustanova prepoznatljiva“, kaže Popović. Za četiri, pet dana biće završeno kalemljenje voća na rastilu Instituta za voćarstvo koje se nalazi u Atenici . Onda sledi berba šljiva na njihovim zasadima i drugog voća.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto kalemljenje voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto kalemljenje voća
12/08/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
U čačanskom Institutu za voćarstvo započeto je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih procesa proizvodnje u ovoj ustanovi. U narednih nekoliko dana biće okalemljeno oko 80 hiljada najpre šljive dženarike , a zatim i drugo voće na površini od oko hektar i 50 ari . Već nekoliko godina ovaj posao u Institutu u Čačku obavljaju kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika.
U čačanski Institut za voćarstvo već tri godine dolaze vredni kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. Ekipa uigrana , sa značajnim iskustvom , školovana i posao se obavlja bez greške. Opremljeni su sa malim suncobranima , pokretnim kolicima i drugim rekvizitim a. Za iskusne posao nije težak, ali nije ni lako kad upekne zvezda.
,,Ja se time bavim od detinjstva . To mi je radio deda, otac, pa sad i ja“, priča Dragan Miletić iz Velike Drenove. ,,To je tradicija kod nas. Kod nas je kalemarsko mesto. Razne kalemove smo proizvodili , pa smo prešli na sadnice. Važno je obratiti pažnju da je zdrava podloga, da je zdrav pelcer. Potrebno je Sunce, da ima uslova da rdi. Posle toga se polije da bi to zalepilo“, kaže Miletić.
Drugi kalemar, takođe iz Velike Drenove Nenad Marković , ima duže iskustvo , ali pravila pravil ai način rada je isti od vajkada. I on je ovaj posao naučio od svojih starih, od komšiluka . Celo selo ranije se bavilo kalemljenjem . ,,Nekada su izvozili kalemove za Rusiju. Milioni radnih jedinica se izvozilo . Nekada. Velika Drenov a i okolina su poznati po kalemljenju „, kaže Marković . I kod starijih voćaka kalemljenje može da se obavi , ali je potrebno prethodno izvršiti rezidbu da bi na glavnom stablu porasli jači mladari , priča Marković.
Od 10 . avgusta do polovine septembra je idealno vreme za kalemljenjre voća , kažu stručnjaci . Ovoj operaciji ne pogoduje hladno vreme , a sunce usporava posao. Ipak on mora da se obavi . ,, Time se prvenstveno dobijaju željene sorte . Vi imate podlogu i na nju kalemari kaleme željene sorte koje se kasnije u toku naredne godine proizvode i od kojih se dobija sadnica koja se kasnije plasira krajnjim kupcima „, ističe Nenad Popović sa Instituta za voćarstvo.
Stručnjaci kažu da je kalaemljenje najrasprostranjeniji način savremenog razmnožavanja voćaka. To je i vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Od ovogodišnjeg kalemovljenja na rastilu Instituta, stižu sadnice za sadnju u voćnjake za sezonu 2023/24. godine. ,,Ovaj posao se vrši godinam aunazad, to je deo tradicije Instituta za voćarstvo i nešto po čemu je ova ustanova prepoznatljiva“, kaže Popović. Za četiri, pet dana biće završeno kalemljenje voća na rastilu Instituta za voćarstvo koje se nalazi u Atenici . Onda sledi berba šljiva na njihovim zasadima i drugog voća.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto kalemljenje voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.